De Sibylle-codex

Striptekenaar Danker Jan Oreel heeft zijn heldin Hel weer aan het werk gezet. Op Slot Loevestein legt ze de hand op een deel van de magische Sibylle-codex.

door Jan van Damme

Strips uitbrengen vergt geduld. Véél geduld. Het is alweer vijf jaar geleden dat we Hel mochten verwelkomen. Hel – eigenlijk Helena – is de blonde, rondborstige, niet voor een kleintje vervaarde heldin die schurken in het stof doet bijten. Ze is ook een vingervlugge zakkenrolster, maar dat terzijde.

Hel komt uit het potlood van Danker Jan Oreel, tekenaar in Kloetinge. Het eerste deel van haar avonturen, ‘De koffers van Raz Fadraz’, verscheen begin 2012. Daarin weet ze de hand te leggen op de rijke nalatenschap van Raz Fadraz, een geleerde die zijn leven heeft besteed aan het ontrafelen van de 91 grote menselijke mysteries, van Atlantis tot De Steen der Wijzen. In deel 2 draait alles om de Sybillijnse boeken: een in de Griekse oudheid opgeschreven verzameling profetische uitspraken die de bezitter veel kracht en macht geven. Juist daarom moet Hel voorkomen dat het laatste van de drie overgebleven delen in handen van een schurk valt. In deze strip is de boef Plot van Plettenburg, in de woorden van Oreel: ,,Een miskend opdondertje, dat stamt uit een geslacht van net-nieters. Een voorvader deed mee aan een zeeslag van Michiel de Ruyter, maar kwam te laat op het strijdtoneel. Een andere voorvader is minister van oorlog als het vrede is. Plot wil dat rechtzetten, hij is belust op macht en aanzien.”

Danker Jan Oreel (1962) is in Zeeland de man van onder andere ‘Zeeland in strip’, ‘Op zoek naar Zeeland’ en ‘De banneling van Tobago’. Voor het eerste deel van Hel schreef Henk Kuijpers het scenario. Omdat die het te druk heeft met zijn succesvolle Franka-reeks moest Oreel naar een andere scenarist uitzien. Die vond hij in de persoon van Frank Jonker (1965), een stripschrijver die veel voor de Donald Duck werkte.

Het tweede deel van Hel kreeg de titel ‘De Sibylle-codex’. De finale van het avontuur speelt op Slot Loevestein. Tekenaar Oreel is blij met de nieuwe uitgave: ,,Tekentechnisch is deel 2 beter dan het eerste. Door de betere inkleuring – met dank aan Wilma Leenders – is het niveau echt een paar stapjes hoger.”

En, komt er nog een volgend deel? Oreel heeft ideeën genoeg. En zegt: ,,Eén deel is een strip. Twee delen is leuk. Pas als er drie delen zijn kun je van een serie spreken.”

************************

Danker Jan Oreel en Frank Jonker: De Sibylle-codex – Uitgeverij L Oosterhout, softcover (48 pagina’s) 8,95 euro. Dossier-editie (16 extra pagina’s), oplage 300, genummerd en gesigneerd, 39,95 euro. Presentatie zaterdag 23 september op Slot Loevestein (Zaltbommel). Zaterdag 7 oktober van 14.00 tot 16.00 uur signeersessie in boekhandel Het Paard van Troje in Goes.

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Stripboek met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.