Zaamslag in race voor archeologieprijs

Zaamslag in race voor archeologieprijs

ZAAMSLAG – De Stichting Zaamslag 850 jaar maakt kans op de Grote Archeologie Prijs. De jaarlijkse landelijke prijs gaat naar het project dat archeologie en geschiedenis het best in beeld brengt en presenteert aan het publiek. De stichting weet volgens de jury met het visualiseren van de geschiedenis van het dorp en het kasteel de toeristische aantrekkingskracht van Zaamslag te verbeteren en heeft daarmee de nominatie in de wacht gesleept. (site PZC 12 september 2017)

Vanaf 2 oktober kan op de laatste vier kanshebbers gestemd worden op Grote ArcheologiePrijs.nl. De prijsuitreiking is op 28 oktober in het Rijksmuseum Amsterdam.

Het boek ‘De vroegste geschiedenis van Zaamslag’ van archeoloog Richard Lensen is op 18 november 2016 gepresenteerd met een mini-symposium in Het Stropievat te Zaamslag. De belangstelling was groot, voor zowel het symposium als het boek, dat bij verschijning reeds was uitverkocht. Alle reden om te streven naar een herdruk.

Kasteel en dorp Zaamslag op de kaart!
Verborgen geschiedenis zichtbaar maken is een flinke opgave op zich, maar een hele dorpsgeschiedenis visualiseren is een behoorlijke kluif. Sinds 2013 werkt Stichting Zaamslag 850 jaar aan het verbeteren van de beleefbaarheid en de toeristische facilitatie in het Zeeuws-Vlaamse dorp Zaamslag. In de laatste 1000 jaar bood het plaats aan een mottekasteel, commanderij van de Tempeliers, parochiekerk, verschillende uithoven, een hospitaal en werd het in de Tachtigjarige Oorlog met de grond gelijk gemaakt. In 1648 werden de straten van het herbouwdorp op de kaart uitgetekend. Uit onderzoek door de Stichting blijkt dat er nog aardig wat bouwhistorische resten aanwezig zijn. In nauwe samenwerking met de woningeigenaren wordt een kleurrijk informatiepaneeltje gemaakt voor op de gevel.

Het kasteel krijgt de grootste inzet. Het verdween volledig, afgezien van de nog bestaande motte. Met een reconstructieplaat (geschilderd door plaatselijke kunstenaars, 1000 manuren!), een herbouwde entree van de herenhoeve die het kasteel verving, en een wandelpad met informatiepanelen wordt de geschiedenis voor jong en oud levend gemaakt.

Een dergelijk groot project dat met zo weinig middelen tot dit soort resultaten kan komen is, zeker in landelijk gebied, uiterst zeldzaam.

********************************************

Archeoloog Richard Lensen beschrijft vroege geschiedenis Zaamslag

ZAAMSLAG – Als kleine jongen in Zaamslag raakte Richard Lensen, tijdens een bezoek aan het schelpenmuseum in zijn dorp, gegrepen door de archeologie. De passie is nooit meer verdwenen. Lensen werd een professioneel archeoloog en werkte de afgelopen tien jaar aan een boek over zijn Zaamslag. ‘De vroegste geschiedenis van Zaamslag’ werd half november 2016 gepresenteerd.

Lensen schreef niet toevallig over zijn eigen dorp. ,,Enerzijds omdat ik er vandaan kom. Als je er lang gewoond hebt, zie je dingen en heb je de tijd om het te leren kennen. Je gaat ook snappen hoe het in elkaar zit. Maar ook vanwege de collectie van Richard de Zeeuw van het Schelpenmuseum. Hij heeft dertig jaar als amateurarcheoloog onderzoek gedaan. Hij heeft van ieder putje scherven en van alles verzameld. Zijn collectie is nooit fatsoenlijk uitgezocht. Als je al die scherven gaat bekijken, kun je de geschiedenis van het dorp tot diep in de middeleeuwen beschrijven.”

Op basis van aardewerk kon hij concluderen dat het kasteel van Zaamslag dik honderd jaar ouder is dan tot nu aangenomen. Het oorspronkelijke kasteel dateert volgens Lensen niet uit 1193. ,,Ik ben dat gaan uitzoeken en er blijkt sprake van paar flinke fouten. Het is een volle eeuw ouder. Het gevonden aardewerk komt ook precies overeen met aardewerk uit die tijd.” PZC 16 november 2016

****************************

De Grote Archeologie Prijs wordt voor de derde keer uitgereikt en zal in oktober worden toegekend aan het project dat het beste inspeelt op het vertalen en verbeelden van archeologie richting het publiek. Welk project weet op een aansprekende, creatieve en succesvolle wijze archeologie onder de aandacht te brengen?

De nominaties voor de Grote Archeologie Prijs zijn bekend! Uit de twintig inzendingen, stuk voor stuk mooie projecten uit heel Nederland, zijn door de jury vier initiatieven genomineerd. Gedurende de Maand van de Geschiedenis in oktober kan het publiek stemmen op zijn of haar favoriete project. Lees meer over de nominaties hieronder. Weet jij al op wie je gaat stemmen?

Het Zaamslagse project:

Kasteel en dorp Zaamslag op de kaart!

Door: Stichting Zaamslag 850 jaar

Verborgen geschiedenis zichtbaar maken is een flinke opgave op zich, maar een hele dorpsgeschiedenis visualiseren is een behoorlijke kluif. Sinds 2013 werkt Stichting Zaamslag 850 jaar aan het verbeteren van de beleefbaarheid en de toeristische facilitatie in het Zeeuws-Vlaamse dorp Zaamslag. In de laatste 1000 jaar bood het plaats aan een mottekasteel, commanderij van de Tempeliers, parochiekerk, verschillende uithoven, een hospitaal en werd het in de Tachtigjarige Oorlog met de grond gelijk gemaakt. In 1648 werden de straten van het herbouwdorp op de kaart uitgetekend. Uit onderzoek door de Stichting blijkt dat er nog aardig wat bouwhistorische resten aanwezig zijn. In nauwe samenwerking met de woningeigenaren wordt een kleurrijk informatiepaneeltje gemaakt voor op de gevel.

Het kasteel krijgt de grootste inzet. Het verdween volledig, afgezien van de nog bestaande motte. Met een reconstructieplaat (geschilderd door plaatselijke kunstenaars, 1000 manuren!), een herbouwde entree van de herenhoeve die het kasteel verving, en een wandelpad met informatiepanelen wordt de geschiedenis voor jong en oud levend gemaakt.

Een dergelijk groot project dat met zo weinig middelen tot dit soort resultaten kan komen is, zeker in landelijk gebied, uiterst zeldzaam.

Dit bericht is geplaatst in Archeologie met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.