De Engel van de Kuiperspoort

Alleen Maarten kan de Engel zien

Tiemen Goossens heeft al meerder muziektheaterproducties op zijn naam staan. Die werden in kleine kring gehoord en gezien. In het kader van ‘Middelburg 800 jaar stadsrechten’ heeft hij nieuwe liedjes geschreven die samen de voorstelling ‘De Engel van de Kuiperspoort’ vormen. Deze keer wordt het ‘grote publiek’ opgezocht, met een uitvoering in De Spot in Middelburg en een bescheiden Zeeuwse tournee.

***************************

Tiemen Goossens in de Kuiperspoort Middelburg – foto Lex de Meester

door Jan van Damme

Goossens (1951) was jongerenwerker en docent aan de hogeschool in Vlissingen. Hij is afkomstig uit Ermelo op de Veluwe en ‘emigreerde’ in 1975 naar Middelburg. Twee jaar geleden is hij gepensioneerd. Wat muziek betreft noemt hij zichzelf een laatbloeier: hij was al half de veertig toen hij begon met het schrijven van liedjes. Die muziekhobby koppelt hij aan interesse in geschiedenis. Zo ging de voorstelling ‘Godewijn van Irminloo’ in 2005 over een middeleeuwse monnik. Tien jaar later schreef hij ‘De Beker van Dorestad’, een verhaal dat deels op Walacria speelde ten tijde van Karel de Grote.

Nu dus ‘De Engel van de Kuiperspoort’. Goossens schreef achttien liedjes, begeleidingsband De Engelbewaarders maakte de arrangementen. Oudste dochter en theatermaakster Narhea nam de regie voor haar rekening. De voorstelling duurt anderhalf uur: een uur muziek en een half uur voor gesproken teksten.

Goossens: ,,Ik vind de Kuiperspoort een heel inspirerende omgeving. Heel historisch ook. Zo kwam ik op het idee daar een verhaal te situeren.” Hoofdpersoon is Maarten Floreins, zoon van een rijke bewindhebber van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in de tweede helft van de 17e eeuw. De achterkant van zijn huis grenst aan de Kuiperspoort. Daar ontmoet hij de Engel, die alleen voor hem zichtbaar is. Maarten treedt in dienst bij de VOC, wordt kapitein, lijdt schipbreuk en leeft als enige overlevende vijf jaar op een nog onontdekt eiland in de Indische Oceaan. Op een zelfgemaakt vlot weet hij Java te bereiken. En kan hij weer terugreizen naar Middelburg.

Wat de rol van de Engel in het geheel is? Goossens: ,,Eigenlijk is het in de Engelenwereld niet de bedoeling dat je zichtbaar bent. De Engel van Maarten is dat wel, dat maakt het verhaal bijzonder. Hij reist mee en heeft geen enkele oplossing voor de problemen die Maarten tegenkomt. Hij stelt hooguit de vraag: wat ga je doen? Het is mijn bedoeling dat de Engel een inwendige dialoog op gang brengt. Als kapitein moet Maarten lijfstraffen uitdelen. Als je iemand laat kielhalen, dan moet je dat met je geweten in overeenstemming brengen. De Engel is in dat soort kwesties een klankbord. Ik hoop dat hij ook de mensen in de zaal aan het denken zet.”

*********************

Tiemen Goossens bundelde de teksten van de voorstelling in een ringbanduitgave, met illustraties van Cees van de Kop, 68 pagina’s, 15,- euro.

Muziektheatervoorstelling De Engel van de Kuiperspoort, met begeleidingsband De Engelbewaarders, spel en teksten door Emma en Jan van Berkel. Te zien en te horen: vrijdag 15 sept. 20.00 uur De Spot Middelburg, vrijdag 22 sept. 20.00 uur De Piek Vlissingen, zondag 29 okt. 14.30 uur De Weverij Zierikzee, vrijdag 10 nov. 20.00 uur De Wegwijzer Nieuw- en Sint Joosland, zaterdag 18 nov. 20.00 uur Oud-Katholieke Kerk Middelburg.

 

Dit bericht is geplaatst in Muziek, Theater met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.