Freek de Jonge schrijft Geschenk van de Week van het Zeeuwse Boek

Cabaretier en schrijver Freek de Jonge (1944) schrijft dit jaar het Geschenk van de Week van het Zeeuwse Boek. De titel is ‘Ben ik een Zeeuw?’
Het boek wordt tussen 25 oktober en 5 november cadeau gedaan in de boekhandel bij besteding van minimaal 15,- euro. De cabaretier woonde in de jaren zestig in Goes, waar zijn vader toen leraar godsdienst was aan het Christelijk Lyceum.

De vraag ‘Ben ik een Zeeuw’ werd in huize De Jonge zeker gesteld. Zijn grootouders van vaderskant kwamen van Schouwen-Duiveland, van Oosterland. Daar kreeg zijn opa Willem Govert op zijn veertiende een roeping, hij werd bijbelcolporteur en later evangelist. Zoon Andries studeerde theologie en werd predikant en godsdienstleraar.

Freek de Jonge herinnert zich hoe zijn vader een groot liefhebber was van Walcheren: ,,Hij kende het eiland van voor de oorlog met al die heggen en smalle weggetjes. Prachtig. In de huidige tijd is het jammer dat de provincie zich helemaal op het toerisme richt. Al die vakantieparken, het wordt een beetje tuttig. Maar dat zal de prijs van de vooruitgang zijn.”

foto Carel Bruring

Het geschenkboek van de Week van het Zeeuwse Boek bestaat uit losse verhalen, die volgens Freek de Jonge wel een duidelijke samenhang vertonen. Ze omspannen de periode 1900-2017. Het verhaal ‘De overkant’, dat eerder verscheen in de bundel ‘Zondig in Zeeland’ en werd verfilmd, is er in opgenomen. De schrijver: ,,Ben ik een Zeeuw? Ik ben heel veel in Zeeland geweest. In het boek ga ik een aantal Zeeuwse situaties na. Er zit een hele ontwikkelingslijn in. Mijn middelbare schooltijd in Goes komt voorbij. Het boek eindigt met een Zeeuwse boer, die voor het water naar Groningen is gevlucht. Groningen, inderdaad, de provincie van de aardbevingen.”

Wat is een Zeeuw, ook die vraag komt in het geheel ook aan bod. De Jonge: ,,Een Zeeuw is van oorsprong verbonden met land en water. Door de kracht van het water heeft hij leren relativeren. Over het algemeen zijn het bescheiden mensen die een grote verbondenheid hebben met waar ze wonen.”

Tijdens de Week van het Zeeuwse Boek toert De Jonge met zijn nieuwste theaterprogramma – ook getiteld ‘Ben ik een Zeeuw?’- door Zeeland. Hij zegt: ,,Daarin heb ik een aantal verhalen uit het boek opgenomen en er nieuwe liedjes bij geschreven.”

Freek de Jonge: Ben ik een Zeeuw? – Geschenk in de Week van het Zeeuwse Boek, 25 oktober t/m 5 november, bij aankoop van minstens 15,- euro in de Zeeuwse boekhandels.

Dit bericht is geplaatst in Boekenweek met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.