Den Spiegel, zomer 2017

Vlissingen is in het Engels Flushing. In het zomernummer van Den Spiegel, het tijdschrift van het muZEEum en het Gemeentearchief in Vlissingen, worden de ‘Flushings’ in het buitenland geportretteerd. Jaco Simons doet dat in een serie van vier artikelen. Het eerste deel gaat over Flushing in Cornwall, Engeland.

Flushing in Cornwall is vandaag de dag een plaatsje met ongeveer zevenhonderd inwoners. In vroeger tijden heette de nederzetting Nankersey. Toen de bewoners begin 17e eeuw last hadden van overstromingen, werd er een aantal waterbouwkundigen uit Vlissingen ingehuurd om muren en kades te bouwen. ‘Bring in the Dutch’: de slogan klinkt nu nog overal ter wereld waar het water van vriend vijand wordt, kort na 1600 was het niet anders. De Vlissingers bleven een aantal jaren in Nankersey wonen en kregen toestemming om de plaats Flushing te noemen. Uiteindelijk bleef alleen die laatste naam over.

Het zomernummer van Den Spiegel biedt verder verhalen over oeverlichten langs de Westerschelde, slavenhandel door personeel van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, marineman Abraham Jongman (1886-1970) en de tocht naar Chatham.

Dit bericht is geplaatst in Tijdschriften met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.