Wim Hofman (57): Oog

Wim Hofman (1941) is schrijver, illustrator, kunstenaar. In zijn rubriek in de PZC geeft hij wekelijks een proeve van zijn kunnen: in woord en beeld. Die PZC-column wordt elke woensdag op Zeelandgeboekt geplaatst. Eind 2016 verscheen een selectie van zijn columns in boekvorm: Bramen plukken.

Het idee van een Big Brother die over ons waakt en alles voor ons regelt is voor sommige mensen veel angstaanjagender en in menig opzicht veel erger dan een god die alles ziet en regelt.

**************************

Oog

door Wim Hofman

Op het Amerikaanse één dollar biljet staat een tekening van een alziend oog. Het is geplaatst op een los zwevend puntje van een stenen piramide. Er staat een Latijnse tekst bij die zoiets betekent als: ‘Hij is ons goed gezind’.

De afbeelding van een oog in een driehoek is oorspronkelijk afkomstig uit het oude Egypte en wordt op verschillende manieren gebruikt. Voor Vrijmetselaars heeft het oog, omgeven door lichtstralen een grote symbolische betekenis. Christenen zien er het alziend oog van God in, voor sommigen is het de troostvolle Voorzienigheid, voor anderen is het een angstaanjagende gedachte. ‘God ziet alles’ stond er dan ook wel onder. Ook in de Islam, zo vertelt men mij, is het symbool van het op ons neerkijkend ook wel bekend.

Het idee dat je voortdurend in de gaten wordt gehouden, werkte George Orwell uit, in zijn op een nachtmerrie lijkende verhaal Nineteen Eighty Four. De dictator, Big Brother, controleert in het verhaal alles en iedereen, zogenaamd met het oog op veiligheid. Het betekent wel dat het land steeds in staat van oorlog moet zijn. Het idee van een Big Brother die over ons waakt en alles voor ons regelt is voor sommige mensen veel angstaanjagender en in menig opzicht veel erger dan een god die alles ziet en regelt. Veel mensen maken zich zorgen om hun privacy, terwijl ze zelf meer en meer gebruik maken van elektronische apparatuur die automatisch allerlei persoonlijke gegevens, soms hun hele hebben en houden, opslaat en verwerkt. Zo kan er op alle mogelijke manieren, ook zonder dat wij er weet van hebben, gebruik van worden gemaakt. Leven zonder deze apparatuur gaat echter niet meer. Een hoogst verontrustende gedachte.

 

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.