Toermalijn

Ode aan Zonnemaire in het bijzonder

door Wendy Wagenmakers

Adriaan van den Berge heeft een boek geschreven over de geschiedenissen van Zeeland, Schouwen-Duiveland en Zonnemaire in het bijzonder. En ook een beetje die van hemzelf.

***********************

Lange Kees van de eendeneieren, Wim van de manufacturenwinkel, Martin van de pruimen en peren. Voor wie, net als Adriaan van de Berge, in de jaren vijftig opgroeide in Zonnemaire, moet zijn boek een feest der herkenning zijn.

Als Zeeuw word je geboren
Je bent een beetje zout
Waarheen je ook verslagen wordt
Het Zeeuwse blijft vertrouwd
Ook al zijn het vele jaren
Duizenden kilometers ver
Het kompas wijst steeds naar Zeeland
Ook al ben je her en der

Adriaan van den Berge (1949) woonde tot zijn militaire dienst in Zonnemaire, spreidde daarna zijn vleugels over de wereld en is nu terug op het eiland, in Burgh-Haamstede.

Zonnemaire is hij echter nooit vergeten. Hij wijdde vele hoofdstukken aan zijn geboortedorp in zijn levenswerk Toermalijn. Over de Brouwse dictatuur, de middenstand in de jaren vijftig en zestig en over het verenigingsleven. Ook passeren veel BZ’ers de revue, zoals de veldwachter, de dorpsstroper en een te vroeg overleden zoon van een NSB’er.

Wie nog eens wil lezen hoe Schouwen-Duiveland is ontstaan, hoe het dorpsgenoot Adriaan is vergaan en hoe het ook alweer ging op Zonnemaire, kan Toermalijn vanaf juli in de boekwinkels kopen.

Adriaan van den Berge: Toermalijn. Weg van Zonnemaire en weer terug. Een Zeeuws verhaal? – Uitgeverij Lecturium, 390 pagina’s, 26,95 euro.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Heemkunde met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.