Uit de hemel komt geen hagelslag

hagelslagMichael van Oostende nam afscheid van de Baptistengemeente in Middelburg. In de novelle ‘Uit de hemel komt geen hagelslag’ koestert hij warme herinneringen.

door Jan van Damme

Het is de wereld van de Evangeliërs. Gelovig, maar niet te streng. Je mag televisie kijken, naar Linda de Mol, alleen als er een homostel in beeld verschijnt gaat de knop om. Je mag op internet, zij het dat alles wat naar bloot zweemt wordt geweerd.

Pagina 63: ,,Wij hadden namelijk een internetfilter waar de Amish nog jaloers op zouden zijn. Mijn lat lag daarom onvoorstelbaar laag. Als je een provider hebt die sites van lingeriemerken al blokkeert dan ben je snel tevreden. (…) Uiteindelijk vond ik na ongeveer een half uur zoeken een filmpje van 2 zoenende vrouwen in bikini en ik besloot het ermee te doen. Op een gegeven moment moet je ook genoegen nemen met wat je hebt.”

Michael van Oostende (26) uit Middelburg leefde in de wereld van de evangelisch christenen. Drie jaar geleden stapte hij eruit. In de novelle ‘Uit de hemel komt geen hagelslag’, die vrijdag 14 juli wordt gepresenteerd, beschrijft hij het milieu waarvan hij afscheid heeft genomen. ,,Ik heb in mijn evangelische tijd veel scènes meegemaakt, die de moeite van het vertellen meer dan waard zijn. Vaak gaat het om contrasten. Dronken bidden, dat je in bed zit, super misselijk bent en God vraagt om je iets minder ziek te maken.”

In het boek heeft de hoofdpersoon een relatie met Suzanne. Met de jeugdgroep van de kerk zijn ze op een conferentie, waar opwekkingsliedjes worden gezongen. ,,Ik zat onder een fleecedeken samen met Suzanne. (…) Dit was de kat op het spek binden in zijn meest ruwe vorm. (…) Ik greep mijn kans met beide handen. ‘Heer ik kom tot U. Neem mijn hart verander mij’, werd ingezet terwijl ik mijn hand op haar been legde en langzaam haar rok wat omhoog trok. (…) Mijn vingers bespeelden haar als de gitaar die het lied begeleidde. En terwijl de muziek harder werd, werd zij zachter en glad. Het verbaasde me dat ze moeiteloos zuiver kon blijven zingen.”

micha'l v oostende - jan v damme

foto Ruben Oreel

Vorig jaar maakte Van Oostende via een interview in de PZC publiek, dat hij de Baptistengemeente de rug had toegekeerd. Het absolute gezag van de bijbel, de wonderen, de visioenen, voor hem hoefde het allemaal niet meer. De reacties op zijn besluit waren overwegend positief. Hij is getrouwd met Hanna, ze hebben twee kinderen, Nathan van 2,5 en Elisa van een half jaar. Van Oostende: ,,Ik heb positieve gevoelens als ik terugdenk aan de evangelische tijd. Er was een saamhorigheid, die ik nog nergens anders ben tegengekomen. Alsof je opgroeide in een grote familie. Dat gun ik mijn eigen kinderen ook. Alleen heb ik nog niets gevonden wat ik hen kan bieden in plaats van de kerk.”

Van Oostende werkt als intercedent bij Randstad Uitzendbureau. Schrijven is een hobby. Hij begon met rap-liedjes, vervolgens gedichten, nu het eerste proza.

In het boek gooit de hoofdpersoon het op een dealtje met God. Hij belooft in de kerk terug te keren, als hij met Suzanne trouwt en twee kinderen krijgt. En er is een tweede voorwaarde, die hij uit een kinderverhaal put over een koning die ‘hagelslag’ roept als hij zijn nar nodig heeft (pagina 73): ,,Daarom besloot ik die ochtend om God de opdracht te geven een keer heel hard Hagelslag uit de lucht te roepen of het een keer hagelslag te laten regenen. Dan zou ik weer nar worden aan het hof van de koning. Oftewel ik zou weer toegewijd in God gaan geloven.”

De schrijver wacht nog steeds op die hagelslag, tot op de dag van vandaag.

Michael van Oostende: Uit de hemel komt geen hagelslag – Uitgeverij Van Warven, 126 pagina’s, 14,95 euro.

Dit bericht is geplaatst in Godsdienst met de tags . Bookmark de permalink.

2 reacties op Uit de hemel komt geen hagelslag

  1. Roland Reuter schreef:

    En- hoezo zouden we zoiets de zoveelste keer moeten lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.