Tijd|Schrift zomer 2017

tijdschrifzvl

Ira Bart was haar schrijversnaam. In 1947 werd ze in Sas van Gent geboren als Ria Baart. In het zomernummer van het Tijd|Schrift van de Heemkundige Kring West-Zeeuws-Vlaanderen wordt een uitvoerig portret geschetst van de naar Rotterdam uitgeweken en in 1996 overleden schrijfster. Marja de Groote schrijft dat portret aan de hand van de nagelaten verhalen. In september 1991 stapte Ira Bart na een bezoek aan Zeeuws-Vlaanderen op de boot in Breskens, en noteerde: ,,Ik kijk naar het land dat ik verlaat. Ik wil er terugkomen en het vinden zoals ik het achterlaat.”

Geert Stroo wijdt een uitgebreid artikel aan het leven van verzetsstrijder Leendert Serier (1918-1944). In Oostburg is er een straat naar Serier genoemd. Hij speelde een coördinerende rol in het verzetswerk in de regio. Op 16 oktober 1943 werd hij gearresteerd. Hij stierf in het kamp Neuengamme, waarschijnlijk door een combinatie van dysenterie en uitputting.

In dit nummer is het tweede deel opgenomen van een serie artikelen over de Scheldekwestie in internationaal perspectief. Maria Zwartkruis behandelt in haar artikel de periode 1830-1914.

Tijd|Schrift, bulletin van de Heemkundige Kring West-Zeeuws-Vlaanderen, jaargang 12, nummer 2, volgnummer 46, juni 2017.

Dit bericht is geplaatst in Tijdschriften met de tags , , . Bookmark de permalink.

Één reactie op Tijd|Schrift zomer 2017

  1. Marja de Groote schreef:

    Dag Jan, ik kan nergens je mailadres vinden dus dan maar een reactie op deze site Zeeland Geboekt. Via vrienden kreeg ik de Zeeland Geboekt pagina van de PZC van 10 juli toegestuurd. Ik kan je niet zeggen hoe blij ik ben dat de naam Ira Bart in de krant is verschenen. En nog wel onder de mooie kop ‘Ira Bart kijkt om naar het land dat ze verlaat’. Het artikel in Tijd|Schrift is deel 1 van een nog dit jaar te verschijnen drieluik. Mijn bedoeling is een monumentje oprichten voor een (ten onrechte) weinig gekende Zeeuws-Vlaamse schrijfster. Haar naam in de krant is meer dan welkom. Heel erg bedankt! Mvg, Marja de Groote

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.