Schilderen in opdracht

keesIk zag het boek staan bij de inzendingen voor de Zeeuwse Boekenprijs 2017: Kees van de Wetering, ‘Schilderen in opdracht’.  Mij was de presentatie in oktober 2016 ontgaan. Maar mijn collega’s op Schouwen niet. Die schreven al over het boek in de Schouwse editie van 28 oktober 2016.

Kees vindt schilderen in opdracht het mooiste wat er is

Metersgrote doeken waarin Kees van de Wetering uit Burgh-Haamstede maandenlang ziel en zaligheid legde. Werk dat, behalve door opdrachtgevers, door niemand wordt gezien. Met het boek ‘Schilderen in opdracht’ werpt Van de Wetering licht op the making of zestien schilderijen die hij in de afgelopen twaalf jaar in opdracht maakte. Zowel voor particulieren als voor bedrijven.

Nooit voelt de kunstenaar zich aan banden gelegd bij het werken in opdracht. Wie bij hem aanklopt, kent zijn stijl. Van meet af aan, nog voor hij in 1968 met zijn opleiding aan de kunstacademie begon, schildert hij ‘verticaal’ en ‘fragmatisch’. ,,De meeste schilders beginnen realistisch. Ik begon gelijk met het maken van een vertaling van het onderwerp in beeld- en kleurfragmenten. Dat was deels onkunde omdat ik niet anders kon.” Nu geldt het als zijn handelsmerk, waarbij hij zich niet alleen focust op het object maar juist ook op de ruimte – de restvorm, zoals hij het noemt – daarom heen. ,,Toen ik dat eenmaal ontdekte. Jeetje. Toen kon ik veel loslaten. Ik hoefde geen boom te tekenen om hem te laten zien.”

Met niets meer dan de juiste vakjes op de juiste plaats weet Van de Wetering hele werelden te suggereren: van dorpsgezichten tot een stelletje flamingo’s op rij. In het spelen met vormen en kleuren is ook de grafische achtergrond van Van de Wetering zichtbaar (hij werkte jarenlang als grafisch ontwerper). Alleen al zijn naam. Die staat op zijn schilderijen niet in hanepoten in een hoekje weggemoffeld, maar maakt als een soort beeldmerk (blokletters in de kleur van het schilderij) pontificaal deel uit van het werk zelf. Worstelend met zijn lange achternaam en zijn in zijn ogen weinig aantrekkelijke initialen besloot Van de Wetering de boel om te draaien. ,,In plaats van een vervelend dingetje heb ik er een soort leuk element van gemaakt.”

Dat zoeken naar oplossingen maakt dat het schilderen hem nooit ook maar ene seconde verveelt. Ook niet in opdracht, wijst hij bijvoorbeeld op het schilderij dat hij maakte voor een apotheker. In het werk zijn glazen potten en kenmerken van de woning van de apotheker verwerkt. ,,Ik word altijd uitgedaagd om oplossingen te vinden.”

Kees van de Wetering: Schilderen in opdracht – Eigen uitgave, 80 pagina’s, hardcover 34,62 euro, paperback 24,54 euro.

Dit bericht is geplaatst in Kunstboeken met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.