Voor de abonnees van Zeelandgeboekt: Filmcollege

posterfbts2017-3Korting voor abonnees Zeelandgeboekt
Het festival Film by the Sea specialiseert zich in literatuurverfilmingen. Wie geïnteresseerd is in film en boek kan zich inschrijven voor filmcolleges in het weekeinde van 9 en 10 september 2017. Met colleges en gesprekken, waaraan namen zijn verbonden als Alexander Münninghoff en Stine Jensen.
Abonnees van Zeelandgeboekt krijgen korting als ze zich voor de colleges inschrijven: u betaalt 55,- in plaats van 65,- euro. Bovendien krijgt u voorrang bij de inschrijving.
Van harte aanbevolen! Schrijf u snel in via FbtS, en geef in het betreffende balkje aan dat u abonnee bent van Zeelandgeboekt.

Bericht van Film by the Sea:

Verleden week zijn de inschrijvingen voor het filmcollege weekend van start gegaan en er zijn nu al meer dan vijftig inschrijvingen. Haast u wanneer u hieraan wilt deelnemen, want er zijn slechts 100 plaatsen beschikbaar.

Collegeweekend Film by the Sea: over fictie en werkelijkheid in film en literatuur
Zaterdag 9 en zondag 10 september 2017

Bij het ontstaan van de cinema lijken fantasie en dat wat echt plaatsvond nog duidelijk gescheiden. Maar niets bleek toen al minder waar. De oude ongeschreven regels van de documentaire worden ondertussen al jaren met voeten getreden en fictie is ook niet meer wat het was. Wat is echt en wat niet? Wat kunnen we nog geloven in deze tijd van ‘ alternative facts’? Een weekend met vier colleges door vier verschillende sprekers, vier films en een gesprek  met de schrijver Alexander Münninghoff.

Film- en literatuurdeskundige Harry Peters gaat aan de hand van de film Marie-Antoinette van Sofia Coppola in op het genre van de historische roman. Hoe maken (scenario) schrijvers en regisseurs de feiten tot hun feiten.

Schrijver Laurent Binet doet in zijn boek HhhH verslag van de aanslag op Heydrich in Praag 1942 en creëert er ondertussen zelfs meerdere versies van. Zijn worsteling met feit en fictie speelt daarbij feitelijk de hoofdrol. Filmkenner en docent Jan Salden ontrafelt de ingenieus gewoven kluwen over fictie en feit en koppelt hij de VPRO documentaire reeks van Roel van Broekhoven aan de speelfilm  HHhH – the Man with the Iron Heart van de Franse regisseur Cedric Jimenez. Deze film maakt deel uit van het competitie programma. Zowel de documentaire reeks als de speelfilm zijn gebaseerd op de bestseller van Laurent Binet.

Mediaman Gert de Graaff vertelt over beeldmanipulatie in de verschillende media in deze tijd. Hij laat zien op welke manieren wij door beeldtaal worden gestuurd in onze mening. Wat is ‘echt’? Is ‘echt’ het grootste goed?

In de literaire salon een gesprek met schrijver Alexander Münninghoff, na de première van de documentaire ‘De Stamhouder’, gebaseerd op zijn reconstructie van zijn persoonlijk levensverhaal. Er zijn ook plannen om op basis van zijn boek ‘De Stamhouder’ een fictie serie te maken.

Filosoof en televisiemaker Stine Jensen maakt de cirkel rond en schetst onze behoefte om door te lezen en kijken orde te scheppen in de chaos die ons dagelijks leven is. Het terugbrengen van een veelheid aan input en informatie tot één verhaal suggereert een “kennen” van de werkelijkheid. Wat is de invloed van al die hybride vertelvormen hierbij op ons kijkgedrag?

Programma

Zaterdag 9 september
12.30 uur welkom door Gerlinda Heywegen
12.45 uur College 1 Harry Peters
13.45 uur Film 1 Classic: Marie-Antoinette regie Sofia Coppola, VS 2006, 127 min.
16.00 uur Pauze
16.30 uur College 2 Jan Salden over HhhH (boek, documentaireserie, film)
17.30 uur einde middagprogramma
19.00 uur: Film 2 : premiere HHhH, the Man with the Iron Heart (competitiefilm) regie Cedric Jimenez, Frankrijk 2017, 119 min.

Zondag 10 september
10.00 uur Nagesprek over HhhH met Jan Salden
10.30 korte pauze
10.45 College 3 Gert de Graaff over beeldmanipulaties in de media
12.15 uur Lunchpauze
13.30 uur Film 3 De Stamhouder (premiere) regie Ger Poppelaars, Nederland 2017, 55 min.
14.30 uur Gesprek met Alexander Münninghoff.  (moderator:  Gerlinda Heywegen)
15.15 uur pauze
15.30 uur College 4:  Stine Jensen : Kennen we de werkelijkheid ?
16.30 uur Film 4: deze film wordt later bekend gemaakt
18.00 uur: Afsluiting van het collegeweekend door Stine Jensen

 

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Zeelandgeboekt met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.