De Wacht

retranchementPZC, zaterdag 27 mei 2017, editie Zeeuws-Vlaanderen

Retranchement was een vreemde wereld in ’14-’18
Dag en nacht waren bulderende kanonnen in Retranchement te horen en soms trilden de ruiten van de bombardementen. Ook al vielen de bommen kilometers verderop in België. Nederland was neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar het oorlogsgeweld had een grote impact op Retranchement en Terhofstede. Hans Vercouteren geeft met fotoboek De Wacht een inkijkje in deze periode.

door Sophie Stockman

De Eerste Wereldoorlog was een gespannen tijd in Retranchement. Er waren naast de achthonderd inwoners ook drie- tot vierhonderd soldaten die vier jaar lang in het dorp verbleven. De Nederlandse overheid stuurde in het kader van mobilisatie soldaten naar de grens met België. Daar was de oorlog in volle gang, slechts enkele honderden meters verderop. Een elektrisch hek (de dodendraad) markeerde de grens en mensen voelden het gevaar. Sommige soldaten verbleven bij mensen thuis, anderen in barakken. ,,Op de plek waar nu mijn huis staat, stond een barak”, vertelt Hans Vercouteren. Het grenswachthuis, oftewel ‘De Wacht’, was het huis van Hans’ overgrootmoeder.

Vercouteren is een geboren Truzementenaar en heemkundige. Al 25 jaar verzamelt hij oude foto’s van zijn dorp, en er zijn opvallend veel beelden uit de periode 1914-1918. Er staan er 140 in het boek. ,,Het is ongelofelijk hoeveel foto’s er toen zijn gemaakt”, vertelt hij. Het dorp en nabijgelegen Terhofstede werden niet alleen overspoeld door militairen en Belgische vluchtelingen, maar óók door fotografen. ,,Die foto’s werden als prentbriefkaarten door de militairen naar huis gestuurd en kwamen overal terecht.” Tot in Groningen en Friesland. Prentbriefkaarten zijn te vinden in het boek, evenals foto’s die het dagelijks leven en de omgang tussen inwoners en militairen laten zien. Zo voetbalden de militairen tegen de Truzementenaren.

Naast de foto’s vertellen krantenknipsels, dagboekfragmenten en tekeningen het verhaal. ,,In 1917 was er een kapitein in Retranchement die ook kunstenaar was.” Kapitein Ten Klooster maakte 26 tekeningen van het dorp, die Hans via de kleinzoon van de kapitein in handen kreeg. Dat resulteert in een sfeertekening én een boek met een boodschap: ,,Deze periode mag niet vergeten worden.”

Hans Vercouteren: De Wacht – Eigen uitgave, fotoboek, 23,50 euro.

voetbal14-18Het militaire elftal dat in juli 1917 onder leiding van kapitein Esseling (l), een voetbalwedstrijd speelde tegen de elf van ‘Truzement’. De uitslag was 0-0.

Bron: fotocollectie Hans Vercouteren

 

 

groep 14-18Militairen, Belgische vluchtelingen en Truzementse jeugd poseren gezamenlijk voor de foto.

Bron: fotocollectie Hans Vercouteren      

Dit bericht is geplaatst in Eerste Wereldoorlog, Fotoboeken met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.