Ballustrada, voorjaar 2017

ballustradaBallustrada is het jubileumjaar te boven gekomen. Het kostte moeite, schrijven de Mannen van Papier die het enige in Zeeland geboren literaire tijdschrift drijvende houden. Aan fantasie komen de Mannen niets te kort. In het voorwoord wordt het Zeeuws Tijdschrift (ZT) ter sprake gebracht: het provinciaal cultureel magazine dat na het vertrek van hoofdredacteur Paul van der Velde redactieloos door het leven gaat. En niet verschijnt. De Ballustraders schrijven: ,,Wij van Ballustrada hebben altijd gekscherend gemompeld: we nemen ZT op een voor ons gunstig moment over. Het lijkt erop dat het zo ver is.” Keep on dreaming, zou ik zeggen.

Bericht van Jan Kuipers, redacteur van Ballustrada:

Eind mei verscheen het nieuwste nummer van het literaire tijdschrift Ballustrada, dat vorig najaar zijn dertigjarig jubileum vierde. De onverminderd strijdlustige columnist Minor verkondigt in deze editie dat het blad door zal gaan tot aan ‘de schemering der tijden’, want de redacteuren zijn Mannen van Papier, gehecht aan ‘tastbare exegese’.  Het nieuwe nummer van het ooit in Zeeland geboren tijdschrift  is als vanouds gevuld met zowel internationale als Nederlandse bijdragen.
Het voorjaarsdubbelnummer biedt zelfs twee afleveringen van de rubriek Taal Ver Taal: een grotere, waarin Stefaan van den Bremt de Mexicaanse dichter José Gorostiza voor het voetlicht brengt en een kleine, die bestaat uit een gedicht van de Ierse dichteres Doireann Ní Ghríofa, vertaald door Willem M. Roggeman. Verder is er poëzie van Jabik Veenbaas, André van der Veeke, Job Degenaar, Francisca van Vloten, Pieter Sierdsma, Peter Sas, Collectief JWJ en Kees Hermis. Proza wordt geleverd door Gert-Jan van den Bemd, Marrit Jellema, Johan Everaers, Yorgos Dalman, Jan J.B. Kuipers, Jan Roosen, Ruben Van Luijk, Kees Klok, Gert Kuipers en Frank Moree. Minor onderzoekt voorts de lotgevallen van het Zeeuws Tijdschrift, en in zijn rubriek De Juiste Verkeerde Verbanden neemt Jan Kuipers het lot van Anonymus in deze tijd van sociale media onder de loep.

Ten slotte: vaste Ballustrada-vormgever en beeldend kunstenaar Ko de Jonge start in dit nummer een nieuw project onder de naam Parts of Heaven. Vijf Europese kunstenaars hebben voor dit nummer snippers van ‘schilderwerken’ tot nieuwe werken aaneengesmeed. Onder hen Niklas Heed (Zweden) en Ptrzia Tic Tac (Duitsland).

Ballustrada, jaargang 31, 2017, nummer 1/2, los nummer 12,50 euro.

Dit bericht is geplaatst in Tijdschriften met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.