Presentatie: Turbulente Tijden

Heyning

PERSBERICHT Uitgeverij Verloren

Turbulente Tijden – zorg en materiële cultuur in Zierikzee in de zestiende eeuw

Zorg, leefomgeving en materiële cultuur vormen de hoofdthema’s in dit fraai geïllustreerde boek dat gebaseerd is op het zestiende-eeuwse weeskamerarchief van Zierikzee. Boedelinventarissen, rekeningen en persoonlijke papieren geven een goed beeld van het leven van de bovenlaag van de maatschappij in wat eens – politiek en economisch – de tweede stad van Zeeland was.

De bewaarde bronnen tonen aan dat de relaties tussen Zeeland en de zuidelijke gewesten gedurende de woelige zestiende eeuw veel nauwer waren dan tot nog toe bekend en laten zien hoe politieke en maatschappelijke ontwikkelingen het dagelijks leven beïnvloedden.

Analyse van het materiaal leidde tot nieuwe inzichten op terreinen als zorg, onderwijs, kleding en de inrichting van winkels en woonhuizen, die verschillende gangbare opvattingen opzij zetten. Veel eerder dan in Holland blijken nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kunst en materiële cultuur door de Zeeuwse stedelijke elite te zijn omarmd.

De presentatie vindt plaats op donderdag 15 juni 2017 in het Stadhuis museum Zierikzee, Meelstraat 6-8, 4301 ec Zierikzee.

Programma

15.30 inloop
16.00 welkomstwoord door Albert Scheffers, directeur Stadhuismuseum
16.10 toelichting op Turbulente Tijden door Katie Heyning
16.50 aanbieding van de eerste exemplaren aan de burgemeester van Zierikzee, G.C.G.M. Rabelink en aan jhr. L. van Citters
17.00 borrel in het museumrestaurant, tevens mogelijkheid tot aanschaf van het boek
18.30 einde

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Nieuw te verschijnen met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.