Hoofdplaat. Stil zeker?

cover boek hoofdplaat peter verdurmen-jan jansen

Voor wie een stukje Zeeland wil leren kennen. Hoofdplaat aan de Westerschelde is een bijzonder dorp. Net zo bijzonder als alle andere Zeeuwse dorpen en gehuchten. Maar toch ook wel heel lekker gewoon ‘Dwofplaete’.

*************************************

Verliefd geworden op het stille buurmeisje

Fotoboek Peter Verdurmen legt Hoofdplaat vast

,,Ik ben een echte IJzendijkenaar, maar na twee jaar ben ik echt van Hoofdplaat gaan houden.” Journalist/fotograaf Peter Verdurmen werkte twee jaar lang aan Hoofdplaat – Stil zeker? – een fotoboek over het dorp.

Peter Verdurmen, in het dagelijks leven redacteur van het Zeeuwsch-Vlaams Advertentieblad, had ieder ander dorp kunnen kiezen. Het werd Hoofdplaat met de sjoelvereniging, de duivenmelkers en de voetbalclub.

Achter de hand illustratie voor artikel over fotoboek Hoofdplaat Palingroker in Hoofdplaat

foto: Johan van Dierendonck, palingroker

Nee, stil is Hoofdplaat niet. ,,Het is me opgevallen dat het een heel levendige gemeenschap is. Terwijl, als je door het dorp rijdt, je maar weinig mensen ziet. Het is maar zes kilometer verderop maar eigenlijk wist ik maar weinig van Hoofdplaat. Je stapt toch een onbekende wereld in waar bijzondere mensen wonen. Iemand die bijna elke dag in de zee gaat zwemmen, eentje die er nog altijd op klompen loopt. Op de zondag met kermis gaan ze er krulbollen. Van dat soort dingen. De tijd gaat daar echt heel langzaam. Als je het Zeeuws-Vlaanderen van de jaren tachtig nog wil meemaken, moet je daar zijn.”

,,Ik vel in mijn boek geen oordeel. Dit is een portret van het dorp geworden. Ik leg mensen vast zoals ze zijn en ik vind het fijn dat ik er welkom was. Als ik nu mensen uit Hoofdplaat tegenkom word ik altijd door ze begroet.”

Hoofdplaat is een van de sterkst vergrijsde kernen van de provincie. Verdurmen vergelijkt het dorp met het evenzeer sterk vergrijsde Japan. Als gevolg heeft het ongeveer zevenhonderd zielen tellende dorp de laatste jaren flink wat klappen te verduren gekregen. Geen school of kerk meer, winkels sluiten en jongeren vertrekken. Verdurmen maakte het allemaal van dichtbij mee en legde het vast.

,,Dat een school sluit. Dat is best wel een ding voor een dorp. Ik laat in mijn boek zien dat de school nog volop draait en dat de school dicht gaat.” Hij toont de foto waar de kinderen op de laatste schooldag een lange slinger vormen. ,,Je ziet dat de kinderen toch niet echt vrolijk kijken. De dag erop fotografeerde ik de juf die in de school de schriftjes opruimde. Een jaar later hoe het onkruid in de zandbak groeit.”

,,Dat is het mooie als je dingen langer kan aanpakken. Dat je het kan blijven volgen. Ik was de afgelopen twee jaar op het juiste moment op de juiste plaats.”

Leegverkoop van katholieke kerk van hoofdplaatHij was er ook getuige van dat de katholieke kerk de deuren sloot. ,,De leegverkoop van de kerk. De banken waren er al verdwenen. Dat is zo’n onwerkelijk beeld. Later heb ik foto’s gemaakt van de katholieke dienst in het dorpshuis.”

hoofdplaat2Het was niet allemaal kommer en kwel. VV Hoofdplaat werd in 2015 kampioen en promoveerde naar de vierde klasse. ,,Het was echt een explosie van plezier.” (foto)

,,Ik weet niet of ik dit had kunnen doen in een ander dorp in de regio. Op de een of andere manier blijft daar het dorpsleven intact. Of het komt door de afgelegen ligging? Door de typische samenstelling van veel voormalige Belgische dijkwerkers? Ik had het gevoel dat er een goed verhaal in zat. Twee jaar heb ik er in stilte aan zitten werken. En dan is het er ineens.”

Peter Verdurmen (foto’s) en Jan Jansen (tekst):  Hoofdplaat. Stil zeker? – Uitgeverij Durenkamp, 120 pagina’s, waarvan 100 fotopagina’s, 24,95 euro. 

(PZC 3 mei)

 

Dit bericht is geplaatst in Fotoboeken met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.