Van de goudsmid

cover_goudsmid

Van de goudsmid: De historie en de ontwikkeling van Zeeuwse en andere streeksieraden

Sieraden vertellen een verhaal

Zijn streeksieradenboek Van de goudsmid was al jaren uitverkocht. De vraag ernaar bleef, vertelt Piet Minderhoud. Dus is nu de derde druk verkrijgbaar. Geheel herzien en uitgebreid. Met 32 extra pagina’s. En 99 nieuwe foto’s.

door Jacoline Vlaander

In 2009 was de eerste druk in een oplage van 1000 exemplaren binnen enkele weken uitverkocht. Met de tweede druk in 2010, in eenzelfde oplage, duurde dat slechts een paar maanden. Nu is iedereen toch wel voorzien, dacht auteur en goudsmid Piet Minderhoud (49) uit Westkapelle. Maar de vraag naar zijn boek over streeksieraden bleef. ,,Wie het via Marktplaats of een antiquariaat kon bemachtigen, moest inmiddels al een slordige negentig euro neertellen.”

Het succes verklaart hij uit de toegankelijkheid waarmee hij opkomst en verdwijning van streeksieraden beschrijft. ,,Ik duik de geschiedenis in en heb van verschillende soorten uitgeplozen hoe zij zich door de eeuwen heen ontwikkelden van eenvoudige vormen tot ingenieuze, gracieuze schoonheden. Ook met welk doel zij waar, wanneer en door wie werden gedragen; aan wat iemand omhing of opspeldde kon je een geloofsovertuiging aflezen, de mate van rijkdom en of iemand huwbaar was of niet. Sieraden vertellen een verhaal.”

ldm03/05/2017 - Westkapelle - juwelier Piet Minderhoud - nieuw boek over sieraden

Piet Minderhoud – foto Lex de Meester

Zijn enthousiasme is niet alleen beroepsmatig, vertelt Minderhoud. ,,Er zijn in Zeeland nog 22 vrouwen in Walcherse dracht en 16 vrouwen in Arnemuidse dracht, met een gemiddelde leeftijd van negentig jaar. De klederdrachten verdwijnen uit het straatbeeld. Vervolgens belanden de versierselen ergens in een la. Los van de context begrijp je niet altijd meer waar een ornament voor diende. Kennelijk ben ik niet de enige die het jammer vindt als die kennis van ons cultureel erfgoed verdwijnt.”

Hoog tijd dus voor een uitgebreide en herziene derde druk. In deze met heldere foto’s geïllustreerde uitgave behandelen vijftien hoofdstukken de voornamelijk Zeeuwse voorhoofdsnaalden, stikken, bol- en filigrainspelden, strikken, dop- en trouwringen, faaljehaken en schortensloten, puntschedes, schoengespen, krullen, hemd- of keelknopen, mansbroches, broekstukken, bloedkoralen en granaten, aangevuld met nieuwe foto’s, kunstafbeeldingen en tekst.

Compleet nieuw is het hoofdstuk over de punthaak; een 5 tot 8 centimeter lange steker waar Minderhoud ruim een jaar onderzoek naar deed: ,,Het blijkt een korsetpen te zijn. Ze zijn omstreeks 1725 ontstaan. Vanaf die tijd kom je ze tegen op schilderijen of Zeeuwse inboedel- en taxatielijsten. De punthaak was er in een bronzen, zilveren of gouden uitvoering en kreeg een sierfunctie; vrouwen zetten er hun schort onder aan hun korset mee vast, goed in het zicht. Op deze wijze naar beneden gehouden versterkte de v-vormige belijning van de stof de suggestie van een wespentaille. Het gebruik ervan was tot omstreeks 1800 in zwang.”

Hij vertelt dat door de toename van amateurarcheologen met metaaldetectors de laatste jaren bijzondere bodemvondsten worden gedaan. ,,Het is niet altijd gemakkelijk om bij gebrek aan naslagwerken aan de juiste informatie te komen, maar ik leer telkens bij. Die kennis wil ik graag doorgeven. Want de streeksieraden zijn onlosmakelijk verbonden met onze Zeeuwse geschiedenis.”

P.J. Minderhoud: Van de Goudsmid – Uitgave in eigen beheer, derde herziene druk, 176 pagina’s, geïllustreerd, 29,50 euro.
Het boek is vanaf dinsdag 9 mei verkrijgbaar.

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Klederdracht met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.