Middelburg 1940-1944

middelburgVerwoesting Middelburg in beeld

Monumenten in het centrum van Middelburg zijn vaak aan een tweede leven begonnen, concludeert de lezer annex plaatjeskijker bij het doorbladeren van het boek Middelburg 1940-1944.

door René Hoonhorst

Veel historische, beeldbepalende gebouwen in het centrum van Middelburg lijken eeuwenoud, maar hebben voor een groot deel nog niet de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. In het boek is te zien dat slechts weinig gebouwen de Tweede Wereldoorlog ongeschonden doorkwamen. Het stadhuis, het abdijcomplex met de stoere Lange Jan, de Nieuwe Kerk en een groot deel van woonhuizen en winkels in de binnenstad vielen ten prooi aan oorlogsgeweld.

Bewoners en bezoekers die nu door het centrum van de Zeeuwse hoofdstad struinen, staan er niet bij stil. Maar ‘monumentaal Middelburg’ is voor een groot deel een product van de wederopbouw. Ouderen, heemkundigen en anderen met belangstelling voor de stadshistorie wisten dat wel. Maar ook voor hen zijn vele ontdekkingen te doen in Middelburg 1940-1944.

middelburgDe vaak vervreemdende beelden van de platgeschoten en uitgebrande binnenstad zullen een aantal van hen bekend voorkomen. Maar de platen van Duitse militairen en gewone burgers zijn voor velen geheel nieuw. En dat is net de bedoeling van samensteller Paul Voskamp. De Middelburger speurt stad en land af naar niet eerder gepubliceerde Walcherse (oorlogs)foto’s.

De bronnen in Zeeland zijn wel grotendeels uitgeput. De meest verrassende foto’s tikt Voskamp in Duitsland op de kop. ,,Ook daar wordt het steeds moeilijker om nog foto’s te vinden. Nabestaanden en familieleden hebben meestal niet veel met het oorlogsverleden van hun grootvaders of oudooms. Veel fotoboeken belanden dan ook op de vuilstort, maar af en toe loop ik tegen prachtige persoonlijke foto’s aan. Die herinneren niet alleen aan de oorlog, maar leggen ook de tijdgeest bloot.”

Het fotoboek over de oorlogsjaren in Middelburg is het vierde in een reeks met ‘ongepublicieerde foto’s van Zeeland tijdens de bezettingstijd’. Eerder verschenen al boeken over de Batterij Dishoek, Vlissingen 1940-1944 en Zoutelande-Westkapelle 1940-1944. De informatie bij de foto’s is opgeschreven door historicus Hans Sakkers, die hulp kreeg van drie Middelburgers.

Paul Voskamp: Middelburg 1940-1944. Ongepubliceerde foto’s van Zeeland tijdens de bezettingstijd – Uitgeverij Het Boekenschap; prijs 24,95 euro. Vanaf zaterdag bij de boekhandels verkrijgbaar.

Dit bericht is geplaatst in Fotoboeken, Tweede Wereldoorlog met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.