Presentatie fotoboek: Hoofdplaat – Stil zeker?

cover boek hoofdplaat peter verdurmen-jan jansenPeter Verdurmen uit IJzendijke is de man van het advertentieblad in Zeeuws-Vlaanderen. Maar hij is zeker en misschien wel meer ook fotograaf. Dat laat hij nu opnieuw zien. Nadat hij twee jaar met zijn camera in het krimpende Hoofdplaat rondstruinde, presenteert hij zijn mooiste foto’s in een boek: ‘Hoofdplaat – Stil zeker?’

PERSBERICHT

Presentatie fotoboek ‘Hoofdplaat – ‘Stil zeker?’

Peter Verdurmen/Jan Jansen

In Hoofdplaat tikt de klok langzamer

‘CBS: Zeeuws-Vlaanderen is net zo vergrijsd als Japan’, kopt de NOS op haar website. Bijna een kwart van de bevolking in dat deel van Zeeland is ouder dan 65. Daarmee kan volgens het CBS Zeeuws-Vlaanderen worden vergeleken met Japan, het meest vergrijsde land ter wereld.

Kleine dorpen in Zeeuws-Vlaanderen hebben het moeilijk. Voorzieningen verdwijnen in rap tempo. De basisschool sluit de deuren, winkels gaan dicht, het kerkbestuur ziet zich gedwongen om het kerkgebouw af te stoten, het openbaar vervoer staat onder druk. Jongeren trekken weg. Het tij lijkt niet te keren. Hoofdplaat. Dorp aan de rivier. Krap 750 inwoners. Het jongste dorp van Zeeuws-Vlaanderen. Klap na klap kreeg het te verduren. In 2015 ging de school voorgoed op slot. De kinderen gaan nu met een busje naar een school in een buurdorp. Eerder was in het supermarktje de allerlaatste klant al gedag gezegd. De sluiting van de twee kerken, er hielp geen levende ziel aan. Jonge ouders vragen zich af hoe lang ze hier nog zullen blijven wonen? Allemaal niet vrolijk stemmend.

Of is er ook een andere kant van de medaille? Ja, die is er! Hoofdplaat, een koppig  Scheldedorp, léééft. Peter Verdurmen fotografeerde twee jaar lang het dorpsleven. ‘Stil zeker?’ vraagt een passant aan de man op de dijk. Had je gedacht! Hoofdplaat, 750 inwoners, twee bruisende cafés, een bakker (die in 2015 het honderdjarig bestaan vierde), muziekkorps, voetbalvereniging (die in 2015 na tien jaar weer kampioen werd), KBO-afdeling, vrouwenverenging, duivenclub, volleybalclubje, wielercomité, kinderclub, sjoelclub, dartsclub, dorpsraad, evenementencommissie, het duizelt bijna.

Hè, maar 750 inwoners?

Ze houden van tradities daar in Hoofdplaat. Het nieuwjaarsconcert van OBK in het dorpshuis, de bingo van de sjoelclub in café ’t Krikje in de winter, het dartstoernooi in het dorpshuis, het cafétoernooi op de velden van vv Hoofdplaat, de krulbolwedstrijd op de kermis, de Bevrijdingsmars naar Knokke in november.

Alles verandert om ons heen. Hoofdplaat trekt er zich weinig van aan.

Hier tikt de klok langzamer.

Peter Verdurmen legde het allemaal vast met een scherp oog voor detail. Het leverde een liefdevol dorpsportret op. Het levendige karakter van het kleine, geïsoleerde dijkdorp kwam ook aan het licht in de gesprekken die oud-journalist Jan Jansen had met Hoofdplatenaren. Slotsom: ‘Het hangt hier allemaal aan elkaar’.

Het fotoboek ‘Hoofdplaat – ‘Stil zeker?’ wordt zaterdag 6 mei om 10.00 uur gepresenteerd in het dorpshuis aan de Schoolstraat 14 in Hoofdplaat. Aansluitend is het boek vrij te koop (inloop tot 15.00 uur). Bestelde exemplaren kunnen worden afgehaald.

Peter Verdurmen: ‘Hoofdplaat – ‘Stil zeker?’ – Uitgeverij Drukkerij Durenkamp Aardenburg, 120 pagina’s, 24,95 euro; met tekst van Jan Jansen.

*Dank gaat uit naar muziekvereniging OBK: een flyeractie in het dorp resulteerde in het benodigde aantal voorbestellingen. De uitgever schenkt een deel van de opbrengst aan OBK.

Dit bericht is geplaatst in Fotoboeken met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.