Vliegen en muggen in Zeeland

vliegen-en-muggen-in-zeeland-247x185De Fauna Zeelandica is een bijzondere reeks, waarin de biodiversiteit in de provincie heel breed en uitgebreid aan bod komt. Libellen, zoogdieren, krabben, bijen en wespen – we zagen ze allemaal voorbij komen. Nu zijn de vliegen en muggen in Zeeland aan de beurt. Slankpootvlieg, fophommel, kweldergifoogdaas, roodbaardroofvlieg: bedenkt eer u mept!

door Ellen Jobse

De slankpootvlieg, de rosse zweefvlieg en de langsprietregendaas. Deze en zo’n 1.800 andere vliegen- en muggensoorten zijn vereeuwigd in de nieuwe natuuratlas Vliegen en muggen in Zeeland. Een karwei waar een groep vrijwilligers tien jaar mee bezig is geweest.
Vliegen en muggen. De meeste mensen zijn ze liever kwijt dan rijk, maar toch zijn deze insecten van groot belang voor de voedselketen en het milieu. Neem bijvoorbeeld de rosse zweefvlieg. Je kunt het beestje in bijna iedere Zeeuwse tuin vinden, waar hij zich tegoed doet aan nectar uit bloemen. Op zich niets bijzonders, tot duidelijk wordt tot welke prestatie de larven van deze vliegensoort in staat zijn. Zij verorberen in zeer korte tijd zo’n zes- tot achtduizend bladluizen. Daar kan zelfs een lieveheersbeestje niet tegenop.

vliegenHet is slechts één van de verhalen die Chiel Jacobusse weet te vertellen over de vliegen en muggen die voorkomen in Zeeland. Samen met een aantal andere vrijwilligers heeft de ecoloog van Het Zeeuwse Landschap tien jaar lang gewerkt aan de realisatie van de nieuwe natuuratlas Vliegen en muggen in Zeeland.
In het 268 pagina’s tellende boek zijn foto’s, beschrijvingen en verspreidingskaartjes te vinden van bekende en minder bekende muggen- en vliegenfamilies die voorkomen in de provincie. Met vergrootglas en vangnet wisten de vrijwilligers bijna 1.800 soorten te determineren. Daar zitten ook 23 insecten bij die helemaal ‘nieuw’ zijn in Nederland.
De vliegen- en muggenatlas is onderdeel van de Fauna Zeelandica, een boekenreeks van tien delen. Met het boek hopen de vrijwilligers een tijdsbeeld te hebben vastgelegd waarmee ze de (natuur)wetenschap van dienst zijn.

Chiel Jacobusse, Wouter van Steenis, Niels-Jan Dek en Lucien Calle (redactie): Vliegen en muggen in Zeeland – Stichting Het Zeeuwse Landschap, hardcover, 272 pagina’s, 29,90 euro.

In de reeks Fauna Zeelandica zijn verder verschenen:

  •  Zeefauna deel 1. Over Sponzen, Neteldieren en Ribkwallen, Wormen, Tentakeldieren, Stekelhuidigen en Zakpijpen. Prijs €15,00
  •  Zeefauna deel 2. Over Kreeften, krabben en garnalen Prijs €15,00 (€19,90 voor niet-donateurs) Bijen en wespen. Prijs €15,00
  •  Libellen. Prijs €15,00
  •  Zoogdieren. Prijs €15,00
  • Dagvlinders (uitverkocht)
Dit bericht is geplaatst in Natuur met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.