Uit de doeken gedaan – aankondiging

de vrouwen van de klederdracht, foto voor jan v damme /foto mechteld jansen

Liefhebbers van Zeeuwse streekdrachten: opgelet! Binnenkort kunt u zelf aan de slag. Eind dit jaar verschijnt het boek ‘Uit de doeken gedaan’, met alle patronen en werktekeningen om zelf de klederdracht te maken. Foto vlnr: Jolien Sturm-Francke, Liza van der Heijden-van der Werff, Susan Bakx-Plasmans. foto’s Mechteld Jansen

************************

klederdracht, foto voor jan/foto mechteld jansen

Al jaren wordt ernaar uitgekeken. Eigenlijk sinds 2005, toen het boek ‘De Zeeuwse streekdrachten 1800-2000’ verscheen. Wat zagen ze er prachtig uit, al die beuken, keuzen, borstrokken, japonnen, boezeroens, klepbroeken. Maar kun je die kledingstukken van onze voorouders ook zelf maken? Welke stoffen, welke steken? Het antwoord op die vragen wordt nog dit jaar gegeven. Tenminste, als het aan de Stichting De Zeeuwse Streekdrachten ligt. De uitgave, die als een werkboek bij het streekdrachtenboek van 2005 wordt gepresenteerd, is vrijwel helemaal klaar. Alle patronen, alle werktekeningen, alle foto’s, alle teksten zijn beschikbaar. Probleem is wel dat er nog een fiks bedrag – ongeveer 22.000 euro – aan sponsorgeld bij elkaar moet worden gesprokkeld. Als dat binnenkort lukt, dan ligt de uitgave nog dit jaar in de winkel, getiteld: ‘Uit de doeken gedaan – Handboek voor het maken van Zeeuwse streekdrachtkleding’.

Drie vrouwen zijn al zo’n tien jaar bezig met het nieuwe boek. Susan Bakx-Plasmans is modeontwerpster in Goes. Liza van der Heijden-van der Werff doceerde textiele werkvormen en was mede-auteur van het eerste Zeeuwse streekdrachtenboek. Jolien Sturm-Francke is lerares-coupeuse en heeft een modevakschool en modeatelier in Veere.

In het atelier van Susan Bakx in Goes komen ze samen. Liza heeft een tas vol met oude klederdrachten meegenomen, die waren opgeborgen in het ‘kammenet’. Deels origineel en dan meteen zo’n 150 jaar oud, deels reconstructie. Susan heeft een paspop staan met door haar ontworpen kleding, waarbij ze zich door de oude drachten liet inspireren. We zitten meteen in de sfeer.

klederdracht, foto voor jan v damme/foto mechteld jansen

,,Als je naar onze hedendaagse kleding kijkt’’, zegt Liza, ,,dan is het net alsof we in vuilniszakken rondlopen, zo recht en vormloos ziet het eruit. Vroeger, ja vroeger, toen had je echte kleding. Neem nou een stiklief, een soort harnasje of corset voor vrouwen: dat kost nu nog minstens 25 uur om dat te maken. Van gecoate katoen, een soort tafelzeil.’’

Waarom het nieuwe boek? De dames vinden het antwoord voor de hand liggend: om cultureel erfgoed te bewaren en de kennis van de drachten levend te houden. Iedereen die straks een klein beetje feeling voor de oude kleding heeft, kan aan de slag. Alle informatie wordt volgens het landelijk aanvaarde Ensaid-patroontekensysteem verstrekt. Dat heeft als grote voordeel, dat de kleding uit het boek op maat kan worden gemaakt. Beter gezegd: op eigen maat. Want er wordt ook uitgelegd hoe je je eigen maat kunt opnemen. Op die manier is het patronenboek ook geschikt als lesboek voor modeopleidingen.

klederdracht, foto voor jan v damme/foto mechteld jansen

Het was een heel karwei om alle patronen en informatie over de stoffen bij elkaar te krijgen. Een daagse schort of een keus – rok – werd gewoon thuis genaaid. De zondagse bovenkleding werd voor de vrouwen door een jakkennaaister gemaakt. Voor de mannen ging een kleermaker aan de slag. Jakkennaaister en kleermaker waren ambachtslui, die op maat werkten. In het boek zijn de kledingstukken in veertig groepen – paragrafen – onderverdeeld. Van de vrouwenonderbroek tot beuk en pluchen mantel. En van het hemdrok voor mannen tot korte klepbroek en lankrok (vest).

Een algemeen kenmerk: onze voorouders wasten hun bovenkleding niet. Wassen zou de stoffen hebben geruïneerd. Ze waren dus uitermate zuinig op hun spullen. Ook al zaten de kleren vaak uiterst ongerieflijk. De vrouw die rond 1850 een compleet kostuum aan had, torste zo’n tien kilo aan kleding mee.

Voor het realiseren van het boek ‘Uit de doeken gedaan’ worden nog sponsorgelden geworven. Als particulier kunt u vanaf 25,- euro meedoen. Contact e-mail: zeeuwsestreekdrachten@gmail.com; website: www.zeeuwsestreekdrachten.nl. Het boek wordt in een oplage van 1.500 stuks gedrukt, 320 pagina’s, te koop voor 39,95 euro.

********************************

 

 

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Klederdracht, Nieuw te verschijnen met de tags , , . Bookmark de permalink.

Één reactie op Uit de doeken gedaan – aankondiging

  1. Riet Plasmans schreef:

    Dames, gefeliciteerd met het uitkomen van dit boek over moderne klederdracht! Ga het lenen bij de bieb!

    Riet Plasmans
    Bergen op Zoom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.