Wim Pijbes vangt het Zeeuwse licht

pijbesGeen boek, deze keer, maar een televisietip!

De Domburgse periode van Jan Toorop en Piet Mondriaan komt volop aan bod in de eerste aflevering van de tv-serie ‘Panorama Pijbes’, die vanavond wordt uitgezonden. In de serie kijkt oud-directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum in Amsterdam door de ogen van kunstschilders naar het Nederlandse landschap. Elke aflevering staat er een bepaald type landschap centraal, zoals heide, stad en rivier. Foto: Wim Pijbes (links) op het strand van Domburg in gesprek met Loek Grootjans.

De eerste aflevering is volledig gewijd aan de Nederlandse kust. In Zeeland zien we Pijbes staan op het duin bij Domburg, in gesprek met Francisca van Vloten, conservator van het Marie Tak van Poortvlietmuseum. Het regent en het waait hard. Ze praten over de ‘fantastisch mooie zomer’ van 1908, toen Piet Mondriaan voor het eerst aan de Zeeuwse kust landde. Pijbes: ,,Hier heeft Mondriaan de kleur ontdekt en heeft hij de lijn te grazen genomen.” Beeldend kunstenaar Loek Grootjans legt uit hoe zoutkristallen in het zeewater voor het ‘magische’ Zeeuwse licht zorgen.

Panorama Pijbes: elke woensdag 20.25 uur op NPO 2.

Dit bericht is geplaatst in Agenda met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.