Tweede Kamerlid stelt vragen naar aanleiding van boek Robesin

monaschPZC zaterdag 4 maart 2017

Kamerlid wil opheldering over studie naar vaargeul Westerschelde

door Ernst Jan Rozendaal

DEN HAAG – Kamerlid Jacques Monasch (lijsttrekker van Nieuwe Wegen) wil onderzoek naar een rapport dat Henri Haverkamp in 2009 voor de provincie zou hebben gemaakt over de Vaargeul Walvischstaart. Als die zou worden gebruikt voor de scheepvaart, zou dat zoveel natuurwinst opleveren dat de Hedwigepolder niet onder water hoeft. Volgens de provincie heeft dat het rapport nooit bestaan.


Monasch vraag het ministerie van Infrastructuur en Milieu om opheldering. De studie van Haverkamp, destijds nautisch adviseur van de provincie, komt aan de orde in het recent verschenen boek Staart van de walvis van oud-Statenlid Johan Robesin.
Toenmalig commissaris van de koningin Karla Peijs zei tegenover de PZC het rapport van Haverkamp niet te kennen. Wel heeft ze ooit in Den Haag geïnformeerd of de vaargeul Walvischstaart een optie zou zijn voor de scheepvaart, omdat die minder gevaar zou opleveren.
Monasch wil weten of daar inderdaad over is gesproken met het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Dit bericht is geplaatst in Natuur, Onderzoeksjournalistiek, Scheepvaart met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.