Van Sintepier (Nieuwvliet) naar Saint-Pierre-la-Mer (F)

2725_001

Pasport, pasport, pasport!

Peter de Lijser reed met zijn scootmobiel van Sintepier naar de Middellandse Zee. Hij bundelde zijn avonturen in een reisverslag.

door Jan van Damme

Vorig jaar was Peter de Lijser groot in het nieuws. Hij reed als 78-jarige op zijn scootmobiel van het Zeeuws-Vlaamse Nieuwvliet (Sintepier) naar Saint-Pierre-la-Mer aan de Franse Middellandse Zee. Ruim 1400 kilometer in 31 dagen, van zaterdag 28 mei tot en met dinsdag 28 juni 2016. Het was een huzarenstukje, met het achterliggende doel om geld in te zamelen voor de pupillen van zorgboerderij Jodi-Sintepier in Nieuwvliet.

Dat laatste is gelukt. De aan de tocht gekoppelde inzameling heeft in elk geval 2100,- euro opgeleverd voor de zorgboerderij. Mogelijk kan dat bedrag nog worden opgehoogd tot 4000,- euro. Dat laatste is afhankelijk van de verkoop van het boek, dat De Lijser over zijn ‘monstertocht’ heeft samengesteld: ‘Van Sintepier (Nieuwvliet) naar Saint-Pierre-la-Mer’.

lijserscootfoto Martijn de Koning

Zijn reisverslag geeft een indruk van de voorbereidingen: hoe de route wordt uitgestippeld, afgestemd op de actieradius van de accu’s en de beschikbaarheid van betaalbare overnachtingsmogelijkheden. Ook valt te lezen hoe de scootmobiel reisvaardig wordt gemaakt, met een bagagerek voor een zware koffer, een extra rechter zijspiegel, zware accu’s en de Zeeuwse vlag die de tweede dag in België al was verdwenen.

Vervolgens maken we als lezer de tocht per dag mee. En worden we gewaar dat er heel wat doorzettingsvermogen nodig is voor zo’n enorme tocht. Het regent vaker wel dan niet, er zijn omleidingen, de wegen laten vaak te wensen over. Dag 16, 45 kilometer van Dijon naar Beaune, verloopt wel heel teleurstellend. Bewolkt, nat, een taaie entrecôte en een wijnboer die zijn kelder niet wil openen omdat er aan de reiziger niks te verdienen valt. Toch schrijft De Lijser: ,,Een dag vol teleurstellingen compenseer je via de maag.” En dat lukt, met ‘Joué de Boeuf à la Bourguignon’ (stoofschoteltje), ‘oeufs en meurette, soufflé glacé au Marc de Bourgogne’, de ‘escargots au bouillon d’ail doux’ en een kaasplateautje, ‘Epoisse affini’.

Tegenover de teleurstellingen staan heel veel mooie, hartverwarmende ervaringen. Zoals de rustdag op vrijdag 17 juni in Ville-Franche-sur-Saône. In Newport Hôtel-restaurant wordt De Lijser in de watten gelegd. De rekening vermeldt na twee dagen 0,00 euro. En zijn ‘scooter pour handicapé’ heet voortaan Loulou, naar het hondje van het hotel.

Het is ook de tijd van de terreuraanslagen in Parijs en Brussel. In heel Frankrijk is er verhoogde waakzaamheid. Op zondag 19 juni, dag 22 van de tocht, wordt De Lijser aangehouden tussen Givors en Chanas: ,,Ik zie op de tegenover liggende weghelft twee politieauto’s met loeiende sirenes en blauw zwaailicht plotseling mijn richting uitdraaien en me van de weg afhalen. Zes gendarmes omsingelen me, in volle anti-terreur uitrusting, twee met een soort riad gun op me gericht, een opzij en een vlak voor m’n neus. ‘Pasport, pasport, pasport’, schreeuwt er eentje zenuwachtig tegen me, terwijl ik onder schot wordt gehouden.” Het incident loopt met een sisser af, de politiemannen begeleiden de scootmobielrijder uiteindelijk naar een rustiger weg.

Al met al heeft De Lijser een avontuurlijk reisboek geschreven. Een culinair reisboek ook, want bijna elke etappe is voorzien van een streekrecept: Recette du Terroir. Om je vingers bij af te likken.

Het Reisverslag van Peter de Lijser wordt zaterdag 11 maart gepresenteerd bij zorgboerderij Jodi-Sintepier op de Mosseldijk bij Nieuwvliet. Het boek kost 12,50 euro. De schrijver signeert woensdag 15 maart in de Brunawinkel in Oostburg, donderdag 16 maart in De Drvkkery Middelburg, vrijdag 17 maart in boekhandel Van de Sande Terneuzen en zaterdag 18 maart in de Brunawinkel van Breskens, telkens tussen 14 en 16 uur.

Dit bericht is geplaatst in Reisgids met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.