Ad Beenhakker geeft lezing in Zierikzee

naar zeelandAd Beenhakker vertelt zondag 19 februari in het Stadhuismuseum in Zierikzee over zijn boek Naar Zeeland! Aanleiding is de expositie Wolter aan de Wand, over de schilder H.J. Wolter, die op dit moment in het Stadhuismuseum is te bezoeken. In zijn boek laat Beenhakker aan de hand van zestig schilderijen zien op hoeveel verschillende manieren schilders gedurende ruim twee eeuwen het Zeeuwse landschap hebben vastgelegd.

Ook Wolter deed Zeeland aan. Hij maakte onder meer schilderijen van Zierikzee, Middelburg, Tholen en Veere. De expositie van zijn werk is nog tot 6 maart te zien. De lezing op zondag 19 februari begint om 14.00 uur.

*********************************

PERSBERICHT

beenhakkerIn het kader van de tentoonstelling Wolter aan de wand vertelt Ad Beenhakker (foto Lex de Meester) over zijn onlangs verschenen boek Naar Zeeland! Hierbij zal hij in het bijzonder aandacht geven aan het werk van schilder H.J. Wolter.

Het boek Naar Zeeland! laat aan de hand van zestig schilderijen zien, op hoeveel verschillende manieren het Zeeuwse landschap gedurende ruim twee eeuwen, van 1800 tot nu toe, door de schilders werd vastgelegd: van realisme en impressionisme tot abstract toe, in een feest van ruimte en kleur.

Vele generaties kunstschilders uit Nederland en buitenland hebben zich laten inspireren door de schoonheid van het Zeeuwse landschap. Zij kwamen dikwijls van ver om het vlakke polderland met zijn akkers en weiden, duinen, wateren en hoge luchten vast te leggen. Ook schilders van eigen Zeeuwse bodem lieten zich niet onbetuigd. Toch duurde het lang voordat het Zeeuwse landschap door de schilders werd ontdekt. In de zeventiende eeuw, toen grote kunstenaars als Van Goijen en Ruisdael het Hollandse landschap vastlegden, beperkten de Zeeuwse schilders zich tot gezichten op steden, schepen en de zee. Pas toen de provincie door trein, tram en stoomboot beter bereikbaar was geworden, stroomden de kunstenaars toe.

Toegangsprijs: €3,50 p.p.

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Kunstboeken met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.