De haven van Antwerpen vanuit de lucht

2700_001Een beetje unheimisch. Een beetje? Zeg maar gerust: de haven van Antwerpen oogt vanuit de lucht heel erg unheimisch. Al dat staal, beton, die kranen, loodsen, containers. Als ik een vogel was, ik zou er met een hele grote boog omheen vliegen. Ondanks de snippers groen die er tussenin en aan de rand liggen. De haven van Antwerpen is een ademende, snuivende, ronkende moloch waarop geen maat staat. Meer kades zijn er nodig, nog grotere sluizen. En niet te vergeten, nog diepere vaarwegen. Daar hebben we op onze Westerschelde dan weer mee te maken.

De haven van Antwerpen vanuit de lucht: is het een goed teken dat ik moedeloos werd door het te lezen en bekijken? Luchtfotograaf Izak van Maldegem vloog al boven de havens van Zeeland en Rotterdam. Daar had ik dat minder mee. Alsof er in die boeken meer lucht en daardoor menselijkheid zat. Bedrijvig Antwerpen vanuit de lucht benauwt me. Ik zie vooral havenbaronnen en industriegiganten die al zoveel geld hebben verdiend, dat ze dat van hun lang zal ze leven niet op kunnen maken. En nog is het niet genoeg, nog steeds moet er over meer en groei worden gesproken.

Misschien is het inderdaad een goed teken dat het fotoboek dat gevoel bij me oproept. De luchtfoto’s vertellen een verhaal. Wat ben ik blij dat Maurits en Frederik-Hendrik ooit de zuidoever van de Westerschelde hebben veroverd. Anders stond de petrochemie nu op de oevers van Breskens en Nieuwvliet. Al moet ik zeggen dat de Vlamingen bij Cadzand met een geslaagde inlijving bezig zijn. Zonder dat er al te veel rumoer opklinkt.

Izak van Maldegem (foto’s), Jaap Luikenaar (tekst): Uitgeverij Sky Pictures, hardcover, 158 pagina’s, 29,50 euro.

 

Dit bericht is geplaatst in Fotoboeken, Scheepvaart, Vlaanderen met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.