Toch kans op markeren van de dijkdoorbraken van 1953

atlas watersnoodAanvankelijk leek het plan van Koos Hage  om de 95 dijkdoorbraken van de Ramp van 1953 te markeren, niet haalbaar. De uit Stavenisse afkomstige auteur zou tevreden moeten zijn met zijn eind 2015 verschenen Atlas van de watersnood 1953. Maar soms hebben plannen rijping nodig. En moet je tegen de juiste mensen aanlopen. Lees het artikel uit de PZC van maandag 6 februari 2017.

******************************

Watersnoodmuseum springt in de bres voor stroomgaten zeedijken

OUWERKERK – Door 95 gaten gutste het zeewater 1 februari 1953 door de dijken. Deze littekens in het landschap worden mogelijk weer zichtbaar gemaakt.

door Marcel Modde

hageKoos Hage (links) en directeur Siemco Louwerse van het Watersnoodmuseum bij de proefopstelling van de basaltzuil bij het museum in Ouwerkerk. foto Marieke Mandemaker

Initiatiefnemer Koos Hage heeft in het Watersnoodmuseum een waardevolle medestander gevonden in zijn poging de toenmalige bressen in de zeedijken te markeren. Het project past uitstekend bij het predikaat nationaal kennis- en herinneringscentrum dat het museum vorig jaar werd toebedeeld door de minister, meent directeur Siemco Louwerse.

Voorbeeldzuil

In 2015 bij de presentatie van zijn onderzoek en boek met vele foto’s van de grootste dijkgaten in Zeeland, Zuid-Holland en westelijk Brabant, ving Hage nog bot voor zijn idee die historisch beladen plekken in het landschap te markeren. Het Waterschap Scheldestromen wil liever vooruit kijken, kreeg hij te horen. Inmiddels lijkt dat tij zich toch wat te keren. Ter hoogte van het middelste museumcaisson (dijkgat 14) is een voorbeeldzuil geplaatst, met daarop de datum (6 november 1953) waarop dat gat weer is gedicht. Een pictogram aan de bovenkant van de zuil symboliseert de bres in de dijk. ,,Zo kan iedereen alvast zien in welke vorm we dit willen gieten,” zegt Louwerse.

Groeien

Hij heeft de belangstelling weten te wekken van de burgemeesters van Tholen en Noord-Beveland. En ook Schouwen-Duiveland mag hierin beslist niet achterblijven, wijst Louwerse op de 27 stroomgaten die het eiland in 1953 voorgoed veranderden. ,,De bedoeling is dat het project in 2018, bij de 65ste herdenking van de ramp, wordt uitgerold en dat dan geleidelijk kan groeien. Het zou mooi zijn als de eer voor de eerste dertien zuilen te beurt valt aan Tholen en Sint-Philipsland, omdat Koos daar vandaan komt.”

Rotterdam

Hage maakte de watersnood als 5-jarige in Stavenisse mee. Nu woont hij in Rotterdam, waar hij als stedenbouwkundige nauw betrokken was bij het project Brandgrens. Daarmee werden de gevolgen van het verwoestende Duitse bombardement van 14 mei 1940 in de stad zichtbaar gemaakt. ,,Aan die opzet heb ik het project Stroomgaten eigenlijk ontleend. Als je nu langs de dijken loopt, zie je bijna nergens meer wat daar is gebeurd. Gelukkig! Deze markeringen moet je zien als een historisch geheugensteuntje om inzichtelijk te maken welke enorme ravage een doorbraak van dat dijkvak heeft veroorzaakt.”

App

basaltzuilfoto Marieke Mandemaker

Het Watersnoodmuseum wil de markeringen koppelen aan een smartphone app, zodat eenvoudig meer beelden en informatie van die betreffende locatie kunnen worden opgehaald. Verder moet er per regio een speciale steen komen, die een overzicht toont van alle dijkgaten in de buurt, in combinatie met fiets- en wandelroutes.

De kosten voor het volledige project worden geschat op ruim honderdduizend euro: ongeveer duizend euro per markering en een veelvoud van dat bedrag voor het in steen gebeitelde overzichtskaartje.

Dit bericht is geplaatst in Watersnood met de tags . Bookmark de permalink.

Één reactie op Toch kans op markeren van de dijkdoorbraken van 1953

  1. Reuter, Roland schreef:

    Vrienden vooral van Zeeland, vakantiegangers, toeristen en de nazaten van de slachtoffers zullen er blij om zijn.
    Doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.