Zeeuwse schrijvers 115: Karel Jozef de Graeve

Republique-Des-Champs-Elysees-V1-SDL583545043-1-70045Mario Molegraaf schrijft wekelijks een kort portret van een Zeeuwse schrijver. Zeeuws qua persoon en/of qua inhoud. Deze keer aflevering 115: Karel Jozef de Graeve (1731-1805).

Zoals in alle goede samenzweringstheorieën hangt alles met alles samen. Dus is Zeeland niet slechts een verzamelpunt van de oude Grieken, maar verwijlden ook de Egyptenaren en de Indiërs er.

 

Op zoek naar Atlantis
Karel Jozef de Graeve

door Mario Molegraaf

Atlantis! Een woord waarvan dichters en denkers dromen. Een begrip dat archeologen en oceanografen aan het werk heeft gezet. Ik moet voor het eerst van dit eilandenrijk hebben gehoord toen ik elf was. Voor mijn verjaardag kreeg ik Mens en Mysterie 1 en Mens en Mysterie 2, het soort boeken dat ik destijds het liefste las. De bundels bevatten allebei ‘tien onopgeloste raadsels en geheimen uit de wereldgeschiedenis’. Een van de raadsels: waar lag Atlantis? Atlantis wordt beschreven door Plato (427-347 v.Chr.), zo precies dat ijverige speurneuzen over het hoofd zagen dat het continent alleen in zijn verbeelding bestond. Wat hen niet belette op zoek naar Atlantis nog veel meer te ontdekken, het land van Homeros bijvoorbeeld, de plaats waar eens Troje lag. Sommigen kwamen op grond van onnavolgbare redeneringen in Zeeland en omstreken terecht.

Het interessantste geval is misschien de Vlaming Karel Jozef de Graeve (1731-1805). Een jaar nadat hij stierf, werd zijn République des Champs Elysées uitgegeven waarin onder veel meer wordt bewezen dat Homeros en Hesiodos geen Grieken maar Belgen waren. Hubert Lampo vertelt het verhaal van De Graeve en zijn werk in het alleraardigste Toen Herakles spitte en Kirke spon (1957). Het boek heeft een Zeeuwse inslag: het gebeurde allemaal in de delta van Schelde, Maas en Rijn, zo toonde De Graeve aan. Op zijn geheel eigen wijze. Vergeet Delphi in Griekenland, het echte Delphi is Delft. Vlissingen, hoe hebben we het ooit over het hoofd kunnen zien, is eigenlijk Ulyssingen, van Ulysses ofwel Odysseus. Zierikzee, dat is afgeleid van Kirke, de godin van de toverkunsten.

Zoals in alle goede samenzweringstheorieën hangt alles met alles samen. Dus is Zeeland niet slechts een verzamelpunt van de oude Grieken, maar verwijlden ook de Egyptenaren en de Indiërs er. In Braakman zit immers Brahmaan en IJzendijke is eenvoudig de dijk van Isis. Alle raadsels opgelost. Ik voel me ineens weer elf jaar, helemaal in de ban van deel zoveel van Mens en Mysterie. Zeeuwen hebben Atlantis gewoon in de achtertuin.

 

Dit bericht is geplaatst in Biografie met de tags , . Bookmark de permalink.

4 reacties op Zeeuwse schrijvers 115: Karel Jozef de Graeve

 1. Reuter, Roland schreef:

  Prima recensie! We moeten meteen aan de slag. Lezen!

 2. Berend Willem Hietbrink schreef:

  Woorden gaan terug in den tijd …,
  Atlantisch….
  Oud-land-Diets …
  Vlissingen = vlashangen de stengels
  te drogen voor het zich laat vlechten
  Tot touwen=toe houwen trossen etc…
  Michiel draaide aan het wiel.
  Nihelinia= nieuw hellas dat zijn de
  Grieken… Charles de Graven had ergens
  Wel gelijk … Odesee=hou de zee en hoezee
  = Hou zee hozen maar en ze verzopen niet.

 3. Berend Willem Hietbrink schreef:

  IJzendijke=uzen dijke… Door de bewooners
  Zelve aangelegd… Had een graaf betaald dan
  Was den dijk naar des gravendijk geheten.
  In de jaren 80 was ik in Strooien stad. Daar
  lagen enkele boeren hoeven onder een dijk
  Konings dijk genaamd. En toen op die dag
  vond berend Willem Hietbrink TROYE STAD.
  Want een stad van stroo is brand gevaar.
  En ook de koning legt daar geen dijk.
  US Trooie stad. Sheere kerken=us heer kerke
  Sjanskerke=us ioons kerke. Enz.. Joosland=
  Ioons land. De boeken vermelden het volk was
  Een paarden volk en daar ligt dus hengstdek.
  In de vlag ook een dekhengst in afbeeld.
  Schudde beurs=us goede buurs. Borselen
  = voor zeilen. Bleskensgraaf= paleisken us
  Graaf. Zeer bescheiden. Wol vaart dijk.
  De wol kwam uit Engeland. Middelharnis
  Middel heren huis. Midde hal burgt,
  Sir us heer Zeeuws of Engels ?
  Sirooskerke=us heer us kerke. Vuilbaard=
  Veel baard… Daar lagen de hellina altaren
  Op gebaard. Zaaftingen zauf verzopen land.
  Via dialektdiets verklaart Hietbrink 100% aller
  Zeeuwse plaats namen… Hellevoetsluis= hou
  Allen af oet sluit laat niemand door.
  Vlaanderen=veel landerijen…

  • Berend Willem Hietbrink schreef:

   Oude tongen oude verhalen…. Tong song … Zang = tong. Slaat als een tong op een varken=vies. Hietbrink gaat niet nog eens aanvullend uitleggen … Denk na dan is alles van zelf sprekend. Toon=tong… Tong = te hang… Hangt uit je bek. Allen de woorden zijn voor 99% verbasterd. iapot=aai poot. Je aait met een poot over het scherm. Alle spraak gaat terug op het dialektdiets. Scannen= eerst kennen. Er zijn tig tal boeken dat het Diets oudste spraak ter wereld. De zuiverheid van spraak heeft nimmer de schrijftaal gehaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.