Ester Naomi Perquin: Dichter des Vaderlands

esther perquin leest uit eigen werk bij vrouwen van nu, burghhaamstede, foto dirk-jan gjeltema

PZC van zaterdag 28 januari 2017

Dichter des Vaderlands met Zeeuwse wortels

Nederland heeft de komende twee jaar een Dichter des Vaderlands met Zeeuwse wortels. De in Zierikzee opgegroeide Ester Naomi Perquin (37) is de eretitel toegekend, zo werd gisteren bekend. Zij is de opvolgster van Anne Vegter. Zondagavond is de officiële overdracht in de Kunsthal in Rotterdam. (foto Dirk-Jan Gjeltema)

door Rolf Bosboom

,,Haar scherpe geest, creatieve persoonlijkheid en grote taalgevoel maken haar tot de ideale Dichter des Vaderlands voor de periode 2017-2019″, schrijft de commissie die haar heeft benoemd. Perquin werd in 1980 in Utrecht geboren. In 1988 verhuisde ze naar Zierikzee, waar ze tot en met de middelbare school heeft gewoond. In 2007 debuteerde ze met de bundel ‘Servetten halfstok’, in 2009 gevolgd door ‘Namens de ander’. ‘Celinspecties’ (2012) is gebaseerd op haar ervaringen als gevangenisbewaarder in Rotterdam. Deze maand verscheen haar nieuwe bundel, ‘Meervoudig afwezig’.

Zeker in ‘Servetten halfstok’ is haar Zeeuwse achtergrond volop merkbaar. ,,Ik denk dat het landschap waarin je opgroeit veel invloed heeft op hoe je je voelt en hoe je schrijft”, zei ze in 2014, tijdens een literaire bijeenkomst in Burgh-Haamstede. Haar poëzie is bekroond met een groot aantal prijzen, waaronder de Anna Blamanprijs en de VSB Poëzieprijs. Van 2011 tot 2013 was Perquin stadsdichter van Rotterdam. Naast poëzie schrijft ze essays, korte verhalen en columns. Ook presenteert ze elke vrijdag het radioprogramma Nooit Meer Slapen.

Als Dichter des Vaderlands zal Perquin regelmatig actuele gedichten schrijven voor mede-initiatiefnemer NRC Handelsblad. ,,Poëzie moet geen air van heiligheid hebben, alsof het moeizaam en ingewikkeld is”, zei ze gisteren in een interview met het dagblad. ,,Het schijnbaar eenvoudige spreekt aan. Ik heb bijvoorbeeld niks met voetbal, maar als ik een jongetje van twaalf een bal zie hooghouden, dan blijf ik even kijken omdat het mooi is. Zo werkt poëzie ook. Je hoeft niets met poëzie te hebben om daar even bij in te kunnen haken, mee te bewegen en er dan weer uit te stappen.”

Dit bericht is geplaatst in Poëzie met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.