de Spuije, winter 2016

2657_001Sinterklaas besluit in november 1979 maar weer eens zijn echte schimmel mee te nemen naar Goes. Bandiet heet het brave dier. Het eerste jaar gaat het goed. In 1980 schrikt Bandiet van de bekkens van het straatorkest Excelsior. Sint belandt twee keer naast zijn rijdier. ,,Uiteindelijk kreeg de Sint het paard op zijn schoot…”, vertelt Adrie Burgs, de man die onder mijter en baard verscholen ging. Precies die mijter en baard raakt de Goedheiligman ook kwijt door zijn schichtige schimmel. Geen probleem: ,,Ach die kinderen geloven toch allemaal in Sinterklaas.” Het is meteen wel het laatste optreden van Bandiet – die mag voortaan in de wei blijven.

Hanny Louisse vertelt het verhaal in het winternummer van de Spuije, het tijdschrift van de Heemkundige Kring De Bevelanden en de Vereniging van het Historisch Museum De Bevelanden. Aanleiding is een vraag van Judith Claessens uit Brabant, die Bandiet in 1979 verkocht aan een man die hem als Sinterklaaspaard wilde gebruiken. Louisse zocht het uit en kwam bij Adrie Burgs terecht, die van 1962 tot 2004 als Sinterklaas optrad in Goes. De man blijkt nog een hele verzameling mantels, mijters, pruiken en pietenpakken op zolder te hebben, tot en met een zelf gedraaide koperen staf. Burgs: ,,Hier ligt zeker voor 15.000 euro aan materiaal, ook de benodigde geluidsinstallatie lever ik altijd zelf. Net als de boot, de muziek en het vervoer. De totale intocht regel ik. Ik heb een bestand van honderd vrijwilligers die me helpen met de organisatie en Piet willen spelen.” Hij is nu 83 jaar. In Goes doen ze het zonder hem. Maar wie hem uitnodigt krijgt hem nog steeds als Sint in het zadel.

Zo’n man, zo’n verhaal lees ik met plezier. Ik probeer me een voorstelling te maken van het paard bij Sint op schoot. Dat moet hilarisch maar ook wel pijnlijk zijn geweest. En dan je mijter en baard verspelen… De kinderen geloven toch wel, meent Burgs. Dat zal vast kloppen. Toen ik zelf nog in de gelovige leeftijd zat – heel lang geleden – en mijn bij de schoorsteen gelegde tekening en wortel de volgende ochtend in de vuilnisbak aantrof, viel het kwartje nog niet. Het geloof zat en zit heel diep.

Verder veel serieuze verhalen in dit nummer. Hester van Rees schrijft over de uit Goes afkomstige Alexandrine Duvekot, die een Jappenkamp overleefde. Ze was kampoudste, haar mede-gevangenen hebben als dank een tafelkleed voor haar geborduurd. Dat wordt nu in het museum in Goes tentoongesteld.

Jan Kouwen heeft in de archieven veel informatie gevonden over de joodse gemeenschap in Goes van 1836 tot 1912, de periode dat Goes officieel bijkerk was van Middelburg. Er was geen sprake van een hechte gemeenschap, daarvoor was het aantal leden te klein – hooguit enkele tientallen – en was er te veel gekissebis onderling.

De verdwenen stad Reimerswaal blijft tot de verbeelding spreken. Adri Mackor houdt de kaart die Jacob van Deventer in 1569 maakte tegen het licht. Welke maten gebruikte hij, de Blooise of de Antwerpse roede? Het gepuzzel en gecijfer maakt duidelijker waar de stad onder de Oesterdam ligt.

Redactievoorzitter Otto Hoogerhuis overleed vorig jaar. Uit zijn nalatenschap wordt nog één artikel gepubliceerd: over de aanleg van het telefoonnet in Goes. Vergeleken met Middelburg en Vlissingen in de periode 1900-1920 was Goes wat je noemt een trage starter. Anders gezegd: Goes liep hopeloos achter.

de Spuije, tijdschrift van de Heemkundige Kring De Bevelanden en de Vereniging van het Historisch Museum De Bevelanden, aflevering 99, winter 2016.

 

Dit bericht is geplaatst in Heemkunde, Tijdschriften met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Één reactie op de Spuije, winter 2016

 1. Guus Dewulf schreef:

  Mooi verhaal van “onze” Sinterklaas… Vooral het trieste verhaal van de tekening met toegevoegde wortel doet mij een beetje denken aan het “Flappie-syndroom”
  Misschien een geste voor november 2017: Schrijf een “schrijf-wedstrijd” voor iedereen met als opdracht een ludiek verhaal over Sinterklaas en druk die in de “Scheldebode” af.
  Oeps, bestaat die nog? Ben al 40 jaar uut Zeeland…
  Voorwaarden te bepalen door de redactie maar als winnaar een ritje op een echt Sinterklaaspaard! Lijkt mij een leuke opgave voor scholen…! Wie weet… Heb zelf het “Delfts Kinderdictee” georganiseerd met groot succes en evenzo grote deelname…
  Echt leuk om voo basisscholieren zo iets op te zetten..!
  Ik zie graag uw spontane reactie tegemoet… Met vriendelijke groet uit “Spanje…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.