Wim Hofman 23: Dieren in Australië

dsc08241Wim Hofman (1941) is schrijver, illustrator, kunstenaar. In zijn rubriek in de PZC geeft hij wekelijks een proeve van zijn kunnen. Die PZC-column wordt elke woensdag op Zeelandgeboekt geplaatst. Eind vorig jaar verscheen een selectie van zijn columns in boekvorm: Bramen plukken.

Kleinzoon Willem was, voordat hij naar ginds verhuisde, al bang voor slangen en een van de eerste dingen die hij deed toen hij daar ging wonen, was aan de hand van een boek slangen bestuderen. Hij noemt wel eens de tijgerslang. Die moet gevaarlijk zijn.

Dieren in Australië

Australië is een apart werelddeel en er leven bijzondere wezens. Zo zagen we in Yellingup nogal wat koala’s. Ze zaten rustig in de eucalyptusbomen. Daar voelen ze zich thuis, ze slapen, ze knabbelen aan de smalle blaadjes en ze doen, volgens mij, verder weinig. Ze slapen vooral. Wel 22 uur per etmaal, zegt men. Ze zijn grijs, hebben pluimpjes aan hun oren en een opvallende, donkere neus.

In de duinen, vlakbij het huis van mijn dochter, die in City Beach woont, staan bordjes om te waarschuwen tegen gevaarlijke slangen. Er zijn veel gifslangen in Australië. Kleinzoon Willem was, voordat hij naar ginds verhuisde, al bang voor slangen en een van de eerste dingen die hij deed toen hij daar ging wonen, was aan de hand van een boek slangen bestuderen. Hij noemt wel eens de tijgerslang. Die moet gevaarlijk zijn.

Een eindje verderop, in de oceaan, zwemmen wel haaien die het bijvoorbeeld op surfers gemunt hebben. Dat komt misschien omdat surfers in hun pakken wel op zeehonden lijken. In de oceaan heb je ook dodelijke kwallen en kwalletjes en giftige inktvisjes. Er zijn, dichter bij huis, ook giftige spinnen, familie van de zwarte weduwe. Ze zijn zwart en hebben een rode vlek van achteren op hun rug. Er zijn allerlei akelige verhalen over deze beestjes, die zich nogal stiekem gedragen en op verborgen plekjes zitten in een slordig web.

Overal kun je kangoeroes tegen komen. Die doen op zich geen kwaad, maar ze hoppen ook wel over de weg. Auto’s hebben daarom wel een stevige beugel of stang aan de voorkant, een roo-bar. Maar je kunt ook wel tegen een emu aanrijden. Zo’n vogel kan wel dertig kilo zwaar zijn. Ja, er zitten veel eigenaardige dieren en diertjes in dat land: wombats, wallaby’s, echidna’s, numbats, dingo’s, quokka’s: ik noem maar een paar soorten.

Wat ik vooral ellendig vind, zijn de zwermen vliegen. In sommige gebieden zijn ze echt een plaag. De wijfjes hebben het voorzien op je ogen en lippen. Het is alsof alle vliegen van de wereld op je afkomen. Gelukkig kreeg ik een netje voor over mijn hoofd en gezicht. Australiërs zijn bekend geworden door hun hoeden waaraan aan touwtjes kurken bungelen. Dat was om de vliegen te verjagen.

Ook de mensen in Australië zijn soms wel apart. Ze houden vooral van bier en worstjes.

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.