ZB wordt steeds meer ontmoetingsplaats

ldm01/12/2016 - Middelburg - Zeeuwse Bibliotheek -

PZC van zaterdag 3 december 2016

Het mag af en toe best rumoerig zijn
De bibliotheek wordt steeds meer een ontmoetingsplaats

De ZB in Middelburg is geen tempel van toewijding en stilte meer, maar een levendige ontmoetingsplaats. Een plek om koffie te drinken, bij te praten, te studeren, te spelen, te debatteren, te onthaasten. En jawel, ze hebben er ook nog boeken. ,,Wij willen dat het hier een tweede huiskamer voor iedereen is.” (foto’s Lex de Meester)

door Rolf Bosboom

Middelburg

Het moet nog veel meer gaan bruisen aan de Kousteensedijk, zei Perry Moree vorig jaar kort na zijn aantreden als directeur van ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, zoals het tegenwoordig heet. Reuring moet er zijn, vond hij. En dat sommigen klagen over lawaaiige kinderen – soit! ,,Het liefste zou ik zien dat het hier de hele dag druk is, dat er altijd wat te doen is. Een huis van ontmoeting. Je moet zo’n duur, publiek pand ten volle benutten.”

Op deze woensdagmiddag gebeurt dat zeker, blijkt tijdens een bezoek. Levendigheid alom, zonder dat het hinderlijk wordt. Moeders struinen met kroost door de kinderhoek. Een klein meisje is op het middenplein op een van de tafels met megatouchscreens gekropen en speelt een spel. Even verderop wisselen twee dames de laatste nieuwtjes uit. Op de eerste verdieping zitten tientallen studenten achter hun laptops te werken.

De grootste drukte is in het souterrain. In de Wim Hofmanzaal hebben de leden van een serviceclub zich verzameld om uitleg te krijgen over wat de ZB tegenwoordig allemaal te bieden heeft. In de aula is er een Kids College gaande van Wetenschapsknooppunt Zeeland, een samenwerkingsverband van University College Roosevelt en de basisscholen. Leerlingen krijgen ditmaal op speelse wijze uitleg over spanning, stroom en elektriciteit.

Een paar meter verderop is er volop bedrijvigheid in FabLab Zeeland, een van de succesnummers van de ZB. Deze middag presenteert de leer- en werkplaats als activiteit FabLab Junior, die in het teken staat van Sinterklaas. Kinderen maken met het programma Tinkercad een driedimensionaal ontwerp, dat vervolgens – na enig geduld – uit de 3D-printer komt.

De achtjarige Aloké kijkt met spanning toe hoe haar ontwerp wordt geprint. ,,Ik heb de stoomboot van Sinterklaas gemaakt”, zegt ze. Het is de eerste keer dat ze het FabLab bezoekt. ,,Ik vind het erg leuk hier.” In de bibliotheek komt ze af en toe. ,,Meestal gaat mijn mama.”

ldm01/12/2016 - Middelburg - Zeeuwse Bibliotheek - mevr..... met Oliver en Stella

Een trap hoger. Ernestine Lahey, Canadese van origine, kijkt samen met haar tweeling Oliver en Stella rond op de kinderafdeling. ,,Ik werk bij University College Roosevelt en kom hier vaak voor onderzoek. Dit is de eerste keer dat ik hier met de kinderen ben. Dat is toch een ander soort ervaring.”

Voor haar werk haalt ze bij de ZB vaak boeken. ,,Maar echt werken doe ik hier heel weinig. Het is niet zo stil. Het is meer een ontmoetingsplaats dan een plek om te werken. Dat maakt het heel anders. De bibliotheek is wel verbeterd de laatste tijd. Ze zijn nu ook maandag open en het is makkelijker geworden om boeken uit het magazijn aan te vragen. Dat was eerst een beetje gedoe.”

Ze stimuleert haar studenten om naar de bibliotheek te gaan. ,,Niet alles staat op internet. Ik probeer ze er bewust van te maken dat hier ook volop mogelijkheden voor onderzoek zijn en wijs ze op het belang van bibliotheken.”

Op naar de eerste verdieping. Daar zit de 14-jarige Elias Ludikhuijze achter een van de computers. ,,Ik kom hier zeker een paar keer in de maand”, zegt hij. ,,Om boeken te lenen, maar ook om huiswerk te maken, als ik geen zin heb om eerst naar huis te fietsen. Het is hier leuk, de hele sfeer vind ik goed. Er is niet zoveel afleiding en heel veel mensen zijn hier aan het leren. Dan doe je dat vanzelf ook.”

Regelmatig leent hij ook boeken. ,,Meestal voor school, maar ik lees ook wel voor mezelf. Ik ben nu op zoek naar een goede studiekeuze en dan kijk ik hier of er ook een boek over is. Ik wil iets gaan doen in de journalistiek, audiovisuele media.”

De ZB is goed bezig, vindt hij. ,,Je ziet dat ze proberen nog meer kinderen hierheen te halen, bijvoorbeeld met het FabLab. De oudere generatie is wel bekend met de bibliotheek, maar jongeren toch minder. Het is goed dat ze die er ook bij betrekken.”

Volgende halte is het Leescafé op de begane grond, dat deze middag behoorlijk bezet is. De koffie ruikt er goed, een ruim assortiment etenswaren lonkt de biebbezoeker tegemoet. Aan de leestafel spit A. Menheere uit Lewedorp de kranten door. ,,Ik kom hier maar een enkele keer, hoor”, zegt hij. ,,Mijn vrouw is aan het winkelen en ik hoef dan niet zo nodig mee. Dan ga ik hierheen. Niet dat ik zo’n lezer ben, maar het is hier wel gezellig.”

ldm01/12/2016 - Middelburg - Zeeuwse Bibliotheek - dhr en mevr de Boer Even verderop zitten Joop en Ilse de Boer aan een tafeltje. Ze zijn vaste bezoekers. ,,De afgelopen twee maanden ben ik hier elke dag geweest”, zegt Joop de Boer. ,,Het is echt een ontmoetingsplek. Ik spreek vaak met mensen hier af en lees veel.” Dat deed hij in het verleden ook volop, voor zijn studie theologie en voor zijn werk als predikant. ,,Het meeste werk heb ik hier voorbereid.”

Hij merkt dat het de laatste tijd drukker is geworden, lawaaiiger soms, maar vindt dat geen probleem. ,,Als je wat stiller wil zitten, moet je een enkele keer een andere plek zoeken. Meestal zit ik ook boven, maar hier beneden, bij het raam, vind ik toch het gezelligst.”

,,Ik kom hier ook elke dinsdagmorgen om Duits te leren”, vult Ilse de Boer aan. ,,Dan spreek ik af met een vriendin. Zij praat dan Duits en de bedoeling is dat ik dan Duits terug praat. We doen dat in de bibliotheek, omdat het hier heel plezierig is. Ik vind het een prachtige bibliotheek. Er is een bepaalde sfeer waarvan je moet houden en die sommige ook kan weerhouden. Het is in elk geval een speciale plek. Vroeger kwamen we ook vaak in de bibliotheek in Rotterdam, maar dit is toch echt de mooiste.”

Er gebeurt veel aan de Kousteensedijk. En als het aan de ZB ligt, wordt dat alleen maar meer, zegt adviseur communicatie Nellie Oosthoek. Neem de verschillende creatieve cursussen. ,,Naast het FabLab hebben we nu ook het BeeldLab en het SchrijfLab. En misschien komen er nog wel andere labs bij, zodat we nog meer verschillende doelgroepen binnen krijgen.”

ldm01/12/2016 - Middelburg - Zeeuwse Bibliotheek -

Dat is het voornaamste oogmerk: aantrekkelijk worden voor iedereen, een onderkomen bieden aan uiteenlopende mensen. Het verschil is al merkbaar, ziet Oosthoek. ,,Ons publiek is veel diverser geworden. Dat vinden we ook veel leuker. Wij willen dat het hier een tweede huiskamer voor iedereen is.”

De ontmoetingsfunctie staat hoog in het vaandel. Daar horen activiteiten zoals de maandelijkse Tegenlicht-meetups en Standplaats Zeeland ook bij. ,,We proberen onze maatschappelijke betrokkenheid op diverse manieren tot uiting te brengen”, zegt Oosthoek. De ZB gaat daarvoor ook op pad, zoals komend voorjaar met het project Pillars of Democracy, waarbij op scholen debatten over democratie en vrijheid worden gehouden.

De ingezette koers slaat aan, stelt Oosthoek vast. ,,We gaan zeker op deze voet verder. We zijn nu bezig om onze activiteiten meer te spreiden en nog beter neer te zetten, zodat er echt elke dag wat te doen is. We willen ook nog meer laten zien wie we zijn en waar we voor staan. We hopen dat het daardoor nóg wat drukker wordt.”

En dan mag het af en toe best wel rumoerig zijn. ,,Als het echt te erg wordt, zeggen we er wel iets van. Maar we hebben voldoende stilteplekken in het gebouw en er zijn ook rustigere momenten in de week. Verder is het vooral een kwestie van geven en nemen. Wij vinden het alleen maar leuk als er volop leven in de brouwerij is.”

Dit bericht is geplaatst in Bibliotheek, Ondernemend Zeeland met de tags . Bookmark de permalink.

Één reactie op ZB wordt steeds meer ontmoetingsplaats

  1. Martinus de Kam schreef:

    Mooi artikel. Dat is wat een bibliotheek hoort te zijn. Ik miste nog de muziek en natuurlijk de literaire evenementen zoals boekpresentaties en poezie, maar dat vindt natuurlijk vanzelfsprekend plaats in de bibliotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.