Onder Zeeuws-Vlamingen

oggeldammePZC editie Zeeuws-Vlaanderen van 24 november 2016, over het boek Onder Zeeuws-Vlamingen:

‘Wie goed kon leren, is vertrokken’
Met hard werken zijn ze er gekomen, Zeeuws-Vlamingen van naam

Wie iets wil bereiken, moet hier weg zijn. Al hoeft dat niet per se. Foto: Romain van Damme (links) en Peter Oggel – foto Marcelle Davidse.

door Harmen van der Werf

Stuk voor stuk hebben ze het ver geschopt, de 23 Zeeuws-Vlamingen die journalisten Peter Oggel en Romain van Damme spraken voor hun recent verschenen boek ‘Onder Zeeuws-Vlamingen’. Máár, slechts zeven van de 23 wonen nog (gedeeltelijk) in de streek.

Eén van die zeven is Herman Wijffels (74). De oud-topman van de Rabobank heeft een tweede huis in Retranchement. Hij verklaart: ,,Wie goed kon leren, vertrok. Dat was in mijn jeugd zo en nu nog.”

Dat stemt niet vrolijk. Coby van der Linde, energiedeskundige, maakt het beeld nog zwarter. In het licht van de discussie over ontpoldering van de Hedwigepolder noemt ze het begrijpelijk dat ‘de inwoners het gevoel hebben dat ze in een vergeten gebied wonen’.

Edwin Vinke, chefkok van De Kromme Watergang in Slijkplaat bij Breskens, waarschuwt op zijn beurt: ,,Langs de kust wordt nu van alles uit de grond gestampt. Ik houd mijn hart vast. Dit is in mijn ogen kortetermijndenken.”

Het zijn goed bedoelde geluiden van enkele van de 23 ‘prominente’ Zeeuws-Vlamingen die twee eigenschappen gemeen hebben: een flinke portie doorzettingsvermogen en een even grote dosis creativiteit.

Neem Jos de Blok, oorspronkelijk uit Vogelwaarde, die Buurtzorg als kleinschalige zorgorganisatie tot een landelijk succes maakte. Of hairdesigner Berni Ottjes die internationaal furore maakt. Hij woont nog ‘gewoon’ in Axel en levert daarmee het bewijs dat je niet per se uit Zeeuws-Vlaanderen weg moet om het te maken.

In het boek borrelen ook ideeën op om Zeeuws-Vlaanderen (nog) aantrekkelijker te maken. Oud-topsporter en nu volleybalbestuurder Michel Everaert ziet volleybal of handbal op topniveau helemaal zitten om jongeren in Zeeuws-Vlaanderen te houden. ,,Hoeft ook niet veel te kosten.”

Martin Verbrugge van Verbrugge Terminals zoekt het in samenwerking met Vlaanderen. Hij vindt het tijd ‘de grens nu echt te slechten en de Kanaalzone volledig geïntegreerd aan te pakken. ,,Daar lullen we al ons hele leven over, doe het dan ook gewoon.”

Schrijvers Oggel en Van Damme vinden dat er opvallend veel ‘prominente’ Zeeuws-Vlamingen zijn. Of dat zo is, is een studie waard. Maar als er toch een oorzaak moet worden aangewezen, zit die in de woorden van Verbrugge: ‘Niet lullen, maar poetsen’.

Peter Oggel, Romain van Damme: Onder Zeeuws-Vlamingen – in opdracht van de Junior Kamer Zeeuws-Vlaanderen, 199 pag., 24,95 euro.

*******************************************

Tekst op de achterkant van het boek:

Deel van Nederland, toch wordt Zeeuws-Vlaanderen op landkaarten meer dan eens ‘vergeten’. Maar door de eeuwen heen levert Zeeuws-Vlaanderen steeds weer nationale en internationale toppers, knappe koppen die het ver hebben geschopt. Die hoor je daar zelf niet over. Zeeuws-Vlamingen zijn bescheiden van aard – soms te. Dat is nergens voor nodig. Klein van omvang, groot van geest. Hoe komt het dat een dunbevolkt gebied zoveel talenten voortbrengt? Is het de geïsoleerde ligging tussen Westerschelde en landsgrens? Is het plichtsbesef? Of is het de aanhoudende wind -altijd tegen- die de karakters vormt. ‘Doorzetten, altijd maar doorzetten’. In ONDER ZEEUWS-VLAMINGEN vertellen 23 prominente streekgenoten hun levensverhaal, onder wie topman Dick Boer van Ahold Delhaize, energiedeskundige Coby van der Linde, topviolist Mathieu van Bellen, zorgondernemer Jos de Blok, sterrenkoks Sergio Herman en Edwin Vinke, filosoof Ad Verbrugge, Nederlands ambassadeur Leoni Cuelenaere en cineast Ate de Jong. Hoe staan ze in het leven? Hoe kijken ze terug op hun jeugd in zo’n besloten grensgebied? Op hun carrière? Welke normen en waarden hebben ze meegekregen? Bestaat er zoiets als een Zeeuws-Vlaamse identiteit? En hoe belangrijk is Zeeuws-Vlaanderen (nog) in hun leven? Oud-journalisten Peter Oggel en Romain van Damme schreven de verhalen op. Manon Koopman, Reggie Goole en anderen maakten de foto’s. De vormgeving is van Recht door Zee. Bij gelegenheid van het jaarlijkse netwerkevenement BO2 nam Junior Kamer Zeeuws-Vlaanderen het initiatief de verhalen te bundelen.

 

Dit bericht is geplaatst in Biografie, Heemkunde met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.