Nehalennia, najaar 2016

2550_001Qua luxe uitstraling slaat Nehalennia, het tijdschrift van de Werkgroep Cultuurhistorie van het Zeeuwsch Genootschap en de Zêêuwse Dialect Verênigieng, alles en iedereen. Het formaat, het glanzende papier, de gedistingeerde opmaak. Inhoudelijk blijf ik het een merkwaardige mengeling van (cultuur)historie en streektaal vinden. Maar voor die combinatie zal er vast een reden zijn.

In het huidige herfstnummer is Kees Beaart al aan het vierde artikel toe over de 17e-eeuwse Middelburger Johannes Goedaert (1617-1668), kunstschilder en insectendeskundige. Hij verdiepte zich in de gedaanteverwisseling van insecten. Deze keer gaat het over het drukken van Metamorphosis Naturalis, het driedelige boek waarin Goedaert zijn waarnemingen beschreef. Jacques Fierens, gildevriend en uitgever, publiceerde het eerste werk in 1660. Beaart schrijft over Fierens en zijn drukkerij annex boekhandel, over de etsen voor het boek, de verschillende uitgaven en over het portret van Goedaert.

Er werd al meerdere keren in aankondigende zin over geschreven. Nu is het werkelijkheid: zaterdag 19 november 2016 wordt in het Zeeuws Museum in Middelburg het boek Johannes Goedaert, fijnschilder en entomoloog gepresenteerd. De tot nu toe in Nehalennia verschenen artikelen zijn een mooie voorbode van die publicatie. De boekuitgever zal nog zijn best moeten doen om de drukkwaliteit van het tijdschrift te evenaren. Diezelfde dag opent in het Zeeuws Museum een tentoonstelling over en met werk van Johannes Goedaert (te zien t/m 29 oktober 2017).

Jaco Simons schreef al eerder over Slot Swanenburg, de buitenplaats die ten noordwesten lag van Vlissingen. Na ‘verder speurwerk’ denkt hij nu een ‘vrijwel compleet beeld’ te bieden van het slot en de bijbehorende boerderij van 1625/1630 tot 1944.

Veronique De Tier besteedt aandacht aan de familienaam Muste (naamsvermeldingen in Zeeland en bijzonderheden), en Pau Heerschap geeft in tekst en beeld een ruim verslag van zijn bezoek aan Krijn en Clarie Tanis op de Kleistee in Ouddorp. Het echtpaar staat ook op de cover van het bulletin.

Nehalennia, aflevering 193, najaar 2016 – bulletin van de Werkgroep Cultuurhistorie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen en de Zêêuwse Dialect Verênigieng, losse nummers 7,50 euro.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Agenda, dialect, Heemkunde, Tijdschriften met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.