Oosterschelde, portret van een nationaal park

oosterscheldePZC van 26 oktober 2016

Verslingerd aan de Oosterschelde

De Oosterschelde biedt leven. Voor mens, voor dier en plant. In een nieuw boek vertellen omwonenden waarom hun Oosterschelde uniek is.

door Jan van Damme
Uitgever Theo Spinnewijn (67) is enthousiast. Wat heet: je mag gerust zeggen dat hij verliefd is op de Oosterschelde. Als geboren Vlissinger was hij aanvankelijk een man van de Westerschelde. Toen zijn werk van uitgever en boekhandelaar hem naar Goes en Zierikzee bracht, kreeg hij die andere zeearm in het vizier. Nu woont hij in Kloetinge en heeft de Oosterschelde omarmd. De Rattekaai bij Rilland, de oude inlagen van Noord-Beveland tussen Colijnsplaat en Wissenkerke: Spinnewijn wandelt en fietst er, hij geniet er van elke zonsopgang en -ondergang.
Bijna een jaar geleden begon hij met de voorbereidingen van het boek Oosterschelde, portret van een Nationaal Park, dat morgen (27 oktober 2016) in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk wordt gepresenteerd. Dat was lang voordat de verkiezing van het mooiste natuurgebied van Nederland gelanceerd werd. Het Nationaal Park Oosterschelde is nu één van de dertien genomineerde natuurgebieden, waarop tot maandagmiddag 31 oktober gestemd kan worden. Wat dat betreft valt de uitgever met zijn neus in de boter: zijn boek kan mooi meeliften op de aandacht voor de verkiezingsstrijd.
En andersom. Het Nationaal Park Oosterschelde heeft met het nieuwe boek opeens een stevig wapen in handen om te zeggen: stem op ons!
Uitgever Spinnewijn moet nog een beetje van de inspanningen bekomen. Het is zijn 25ste boek. Qua opzet doet de nieuwe uitgave denken aan het vorig jaar verschenen Beveland, hart van Zeeland. Daarin werden wethouders en betrokken bewoners over de streek aan het woord gelaten. Nu heeft hij de burgemeesters van de gemeenten rond de Oosterschelde benaderd. Zij vertellen over hun band met het water. Anton Stapelkamp van Kapelle neemt een citaat van een Vlaamse duiker over: ,,Wemeldinge is het Mekka van de Belgische duiksport.” Gerard Rabeling van Schouwen-Duiveland kiest het haventje van Burghsluis als zijn favoriete locatie. Omdat er al in termen van Nationaal Park-plus wordt gedacht, zijn ook de burgemeesters van Veere en Bergen op Zoom van de partij. De bourgondische Brabander lust wel een ansjovisje.
Naast de burgemeesters krijgen ook betrokkenen een plaats in het boek. Zo vinden we dijkgraaf Toine Poppelaars op zijn favoriete terrein achter de Oesterij aan de Havendijk in Yerseke. Directeur Patrick Polie van de VVV Zeeland is in de ban van de wondere onderwaterwereld vol zeeanemonen, kreeften en sepia’s. Visserman Kees Bout haalt herinneringen op aan zijn wonderbaarlijke vangst in 1970, toen hij in de Schaar van Colijnsplaat Nehalennia-altaren boven water haalde. Ad de Korte, directievoorzitter van de Rabobank Oosterschelde, wandelt over de Oude Zeedijk tussen Wemeldinge en Kattendijke.
Historiekenner Jan J.B. Kuipers levert de verbindende hoofdstukken in het boek, over geschiedenis, fauna en flora, bezienswaardigheden. Zes chefkoks verzorgen het slotakkoord: van Rutger van der Weel van Katseveer in Wilhelminadorp tot Edwin Vinke van Zee-Land-Zilt in Yerseke. Zij stellen een Oosterscheldemenu samen, met een bereidingswijze voor de fanatieke thuiskoks.
De fotografie verdient aparte vermelding. Meer dan 250 foto’s in totaal, ondergebracht in thematische fotokaternen: water, flora en fauna, inlagen, steden en dorpen, monumenten en kunst, zilte zaligheden, toerisme, sport en recreatie.
Het is de vraag of er met dit nieuwe boek in de hand nog iemand twijfelt of Nationaal Park Oosterschelde wel het mooiste natuurgebied van Nederland is.

Theo Spinnewijn (red.): Oosterschelde, portret van een nationaal park – Uitgeverij Groote Roeibaerse, 192 pagina’s, hardcover, 21,50 euro.

Bestel: Oosterschelde, portret van een nationaal park

Dit bericht is geplaatst in Natuur, Recreatie, Reisgids met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.