Prijs van de Zeeuwse Boekhandel 2016

ldm06/11/2016 - Middelburg - Zeeuwse Boekenprijs- winnaar Zeeuwse Boekhandel - Rob Ruggenberg

Afgelopen zaterdag kreeg jeugdboekenschrijver Rob Ruggenberg de Prijs van de Zeeuwse Boekhandel 2016. Het is een oeuvreprijs, die jaarlijks wordt toegekend aan iemand, die zich voor het Zeeuwse boek inzet. Anne de Jager van boekhandel De Vries in Zierikzee reikte de prijs uit. Hieronder volgt haar toespraak. (foto Lex de Meester)

**********************************

Zeeuwse Boekhandelsprijs 2016

15 april dit jaar kwamen we als organiserende boekhandelaren voor de Week van het Zeeuwse Boek bij elkaar om onder andere te bespreken wie deze prijs zou gaan krijgen. Binnen 5 minuten stond voor ieder van ons vast voor wie deze zou zijn. Ik laat u nu ongeveer deze tijd in spanning. En zal proberen uit te leggen waarom deze persoon de Zeeuwse Boekhandelsprijs met glans verdient!

Elk jaar verschijnen er naast alle boeken die de jury heeft gelezen ook veel kinder- en jeugdboeken met een Zeeuws tintje. Dit jaar zijn veel boeken verschenen op dit gebied. Ik begin met De zee kwam door de brievenbus van Selma Noort. Dit verhaal speelt zich af in Kruiningen tijdens de rampnacht van 1953. Liesje is 8 jaar en vertelt wat zij als kind heeft meegemaakt aan Selma Noort. Het is een klein maar aangrijpend verhaal dat een Vlag en Wimpel van de Griffeljury heeft ontvangen. Tevens kreeg ze de Thea Beckmanprijs uitgereikt voor deze titel.

In maart van dit jaar verscheen Het zeeparfum van oom Francois geschreven door Dieuwke Parlevliet uit Zierikzee. In dit boek, dat geschikt is voor lezers van 8 tot 80 jaar, komt een actueel thema aan bod, namelijk vrijwillige euthanasie. In het verpleeghuis waar oom Francois woont vertrekken sommige bewoners op nachtelijke expeditie, en komen niet terug. Het is zeker geen kommer en kwel-boek geworden, het is zelfs zeer humoristisch. En of er zeeparfum gemaakt kan worden, dat moet u zelf maar lezen.

Het beste verkochte boek dit jaar (ik spreek voor onze boekhandel, ) is Ze was 16. Geschreven door Marlies Allewijn. Ik zal eerlijk bekennen dat ik dit boek niet gelezen heb, maar veel klanten er lovend over heb horen spreken. Op het omslag van het boek staat ‘net zo indrukwekkend als haar naam was Sarah’. Recensies waren lovend en het boek heeft zeker zijn publiek gevonden.

Langzamerhand kom ik bij diegene die jeugdboeken schrijft en voor een groep kinderen, of misschien moet ik zeggen jongeren. Zeg maar vanaf 12 jaar. Voor elk boek met welk onderwerp dan ook, wordt eerst grondig onderzoek verricht, waar ook ter wereld. Zijn onderwerpen zijn altijd historisch. En nu komt het, altijd zit er een Zeeuws tintje aan. Voor ieder boek wordt in Zeeuwse archieven gezocht. Zijn eerste boek verscheen in 2006, titel is Waterdunen . Dit Waterdunen was in de 16 e eeuw een eilandje voor de kust van Zeeuws-Vlaanderen. Zes titels op rij zijn er verschenen in 10 jaar tijd. Dat is indrukwekkend veel zeker als u weet dat er tevens op internet uitgebreide informatie te vinden is over elke afzonderlijke titel . Uitleg vind u per titel over alle waargebeurde feiten, de schrijver verbloemt niets. Volgens deze auteur kunnen kinderen heel wat meer verdragen dan dat wij denken. Een stukje geschiedenis komt absoluut tot leven. Al zijn boeken zijn verslavend spannend, welk klein historisch detail de aanleiding ook mag zijn. Elke leerling die een spreekbeurt wil houden over één van zijn titels kan via internet de achtergrondgegevens achterhalen. Nog spannender wordt het als de schrijver uitgenodigd wordt op school of in de boekhandel. Voorwerpen die belangrijk zijn bij het boek worden getoond of mogen soms zelfs beetgehouden worden door leerlingen. Prachtige foto’s krijgen de jongeren te zien. Bijvoorbeeld van de bewoners van het eiland Takapoto, gelegen in de Stille Zuidzee.

Ruggenberg - haaieneilandIn deze tijd is het nog steeds mogelijk om jongeren te enthousiastmeren met historische verhalen. Alleen is het een vak en een kunst om kinderen te bereiken op de juiste manier. En niemand in Nederland kan dit zo goed als Rob Ruggenberg. Vorig jaar is zijn laatste boek verschenen Haaieneiland. Veel scholen zijn door Rob bezocht, hij kruist het hele land door, ook in Vlaanderen. Wij als boekhandelaren merken ook dat dit zijn vruchten afwerpt. Wij krijgen steeds vaker kinderen in de boekhandel die vertellen aan hun ouders dat zij Rob Ruggenberg ontmoet hebben. En dat hij zulke verschrikkelijke spannende boeken kan schrijven. Een geweldige ontwikkeling, daarom zijn al zijn boeken voortdurend leverbaar.

Wat is de drijfveer van Rob Ruggenberg om over vroeger te schrijven? (vraag van het internet over zijn laatste boek).  ‘Onze bibliotheken staan vol met boeken die vreemde landen beschrijven zoals ze gezien werden door Nederlanders. Ik vind het interessanter om dat om te draaien. Ik wil dat de lezer die eerste ontmoetingen óók bekijkt vanuit die andere volken. Wat vonden zij van ons?’

Rob, jouw missie om verhalen te schrijven over het overleven van bevolkingsgroepen in een ver verleden waar ook ter wereld, en die nog steeds worden verslonden is absoluut gelukt. We zijn heel blij dat je naar Middelburg bent gekomen om deze prijs in ontvangst te nemen, en we hopen zeker dat je gezondheid weer toeneemt zodat we je volgende boek tegemoet kunnen zien.

Anne de Jager van boekhandel De Vries in Zierikzee

Dit bericht is geplaatst in Boekenprijs, Jeugdboeken met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.