TijdSchrift, najaar 2016

tszvlIemand in opleiding moet je niet te hard vallen. Hoewel er natuurlijk wel een taak ligt bij de eindredacteur van het periodiek. Ik heb het over het artikel van Thom Dobbelaar in het laatste Tijdschrift van de Heemkundige Kring West-Zeeuws-Vlaanderen. Dobbelaar is student geschiedenis in Gent. Gezien de positie en de omvang van zijn artikel neem ik aan dat de redactie nogal ingenomen is met zijn inbreng. Laat ik het zo zeggen: ik vermoed dat Thom Dobbelaar nog wel wat te leren heeft. Maar daarvoor is hij dan ook student.

Dobbelaar schrijft over de Eerste Wereldoorlog, en dan specifiek over Hendrik Seerpius Gratama, van 1907 tot 1921 burgemeester van Oostburg. Het is ongetwijfeld een volgens de regels der geschiedenisstudie opgezet verhaal, maar na afloop ben ik weinig wijzer. Bovendien ben ik geneigd vraagtekens en doorhalingen te plaatsen. Wat wordt bedoeld met: veel burgemeesters waren lid van de orde van Oranje Nassau? Waren ze onderscheiden, of is Oranje Nassau een echte club? Nog een merkwaardige zin: ‘Zo zijn er biljetten die de vluchtelingen moesten helpen de weg te vinden naar de registratiekantoren, voor de distributie van voedsel en voor een koninklijk bezoek in Zeeuws-Vlaanderen’. Dit vind ik ook geen lekkere zin: ‘De sfeer werd grimmiger door de negatieve houding die kort na de oorlog tussen Nederland en België was ontstaan’. Er staat ook nogal eens een foutief verwijswoord.

Inhoudelijk zal het verhaal hopelijk kloppen. Ik wist niet dat Den Haag lange tijd bereid was om Zeeuws-Vlaanderen af te staan.

Waar het me om gaat… Natuurlijk zal het ene artikel leesbaarder zijn dan het andere. Maar er ligt wel een serieuze taak voor de redactie van het tijdschrift, als je nog onervaren publicisten een kans wil geven. Die hebben extra zorg nodig.

Michiel Verweij is adjunct-conservator in de Koninklijke Bibliotheek van België. Hij schrijft over het opschrift op een marmeren plaat in de Capitolijnse Musea in Rome. Het betreft een huldebetoon aan Alessandro Farnese (1545-1592), de hertog van Parma. Hij heroverde voor Spanje veel gebied op de opstandige Geuzen in de Nederlanden. Het opschrift vertelt, dat hij onder andere Sluis tot onderwerping dwong.
Sluis in Rome, Verweij maakt er een mooi verhaal van.

Huib J. Plankeel heeft in de archieven een voorbeeld gevonden van een gemengd huwelijk in 1774 – katholiek en protestant gingen toen nog voor kerk en burgerlijke overheid niet goed samen. Hij schrijft in een ander kort artikel over een gewelddadige inbraak op Scherpbier in 1764. Verder is er een aantal blogs samengevoegd van de Zeeuwse rederijkerswebsite. De samenvoeging geeft geen sluitend antwoord op de vraag of en wanneer precies er een rederijkerskamer in Sluis heeft bestaan.

Tijdschrift – Bulletin van de Heemkundige Kring West-Zeeuws-Vlaanderen, jaargang 11, nummer 3, volgnummer 43, najaar 2016.

 

Dit bericht is geplaatst in Heemkunde, Tijdschriften met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.