Agenda en kalender van het genootschap

zgagendazeeuwsgenootschapPZC van vrijdag 21 oktober 2016

Het jaar rond met de Zelandia

De Agenda Historisch Zeeland 2017 toont Zeeuwen in klederdracht, van de 19e en 20ste eeuw. Met de Kalender gaan we ook terug in de Zeeuwse tijd.

door Jan van Damme
Sinds 2014 bleef het stil in de kringen van het Zeeuwsch Genootschap. Althans wat de jaarlijkse thema-agenda betreft. Zestien jaar achtereen werden er agenda’s uitgegeven met afbeeldingen uit de historisch-topografische atlas Zelandia Illustrata. De afgelopen twee jaar werd met die mooie traditie gebroken. Nu wordt in samenwerking met Uitgeverij Het Paard van Troje in Goes de draad weer opgepakt.
De Agenda Historisch Zeeland 2017 bevat zo’n zestig illustraties met Zeeuwse klederdrachten. Het betreft oude ansichtkaarten, foto’s, affiches en illustraties. Allemaal afkomstig uit de Zelandia Illustrata, de verzameling kaarten en prenten van het Zeeuwsch Genootschap. De collectie is in vier categorieën ingedeeld: kaarten en plattegronden, topografie, historie en leven, portretten en personalia. De atlas is sinds 1863 in het bezit van het Genootschap en wordt actief beheerd – dat wil zeggen: er komen nog steeds aanwinsten bij. Door aankoop en schenkingen heeft de collectie nu een omvang van ruim 25.000 kaarten, prenten, tekeningen, foto’s, glasnegatieven, diapositieven en circa 11.000 prentbriefkaarten. Het materiaal geeft een gevarieerd beeld van Zeeland van de 16e eeuw tot nu toe.
De agenda van 2017 is een geringbande uitgave. Veronica Frenks is één van de conservatoren van de Zelandia Illustrata. Zij selecteerde de beelden voor de agenda.

Met het materiaal van het genootschap wordt meteen een andere traditie levend gehouden. Uitgeverij Het Paard van Troje bracht de afgelopen jaren steevast een min of meer nostalgische Zeelandkalender op de markt. Daarbij werd vooral geput uit collecties oude ansichtkaarten, al dan niet ingekleurd of nagetekend. Nu wordt voor de kalender ook uit de Zelandia Illustrata geput. Alle prenten – overwegend 18e en 19e eeuw – bieden een Zeeuws land- of zeezicht: Vlissingen, een stoomschip tussen Sint Annaland en Duiveland, fort Bath vanaf de Westerschelde, veerhuis van Tholen, gortmolen de Grenadier in Goes, Groot Abeele, markt Middelburg, Sluis na het bombardement in 1794, Haamstede, Reimerswaal, Hoofdplaat.

Kalender Historisch Zeeland kost 13,95 euro; Agenda Historisch Zeeland 15,95 euro – Uitgeverij Het Paard van Troje.

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Kalender met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.