De Witpenmerel

frontcover-de-witpenmerelJan Zegers uit Terneuzen presenteert vanavond (vrijdag 30 september 2016) zijn derde roman: ‘De Witpenmerel’. Over ontspoorde mensen, verkeerde vrienden en machtsmisbruik. PZC-verslaggever Jan van Damme gaat met hem in gesprek vanaf 20.00 uur in Porgy & Bess Terneuzen.

door Jan van Damme
Het blijft een mirakel. Hoe kan de bedrijfsleider van een garage in Terneuzen romanschrijver worden? Jan Zegers (1944) ging twaalf jaar geleden met pensioen. Zijn wat ruim uitgevallen verslag van een reis naar Santiago de Compostela – zeventig tot tachtig pagina’s – smaakte naar meer. In 2012 debuteerde hij met De worsteling naar geluk, gebaseerd op de echt gebeurde moord op de Catspolderschedijk bij Terneuzen in 1891. Een jaar later al presenteerde hij de meer autobiografische roman De stenen van Cruz de Ferro zwijgen. Nu, vandaag, wordt in zijn woonplaats Terneuzen zijn derde boek aan het publiek voorgesteld: De Witpenmerel.
Weer een roman. En weer ligt de harde realiteit van het alledaagse leven aan het verhaal ten grondslag. In 2013 zag Zegers de documentaire Over Leven over Karin de Putter op Omroep Zeeland. Karin, een meisje van 13 jaar in Terneuzen dat volledig dreigde te ontsporen: verkeerde vrienden, drugs en nog meer narigheid. Haar ouders laten haar onder toezicht stellen en via een gesloten jeugdinrichting en een pleeggezin komt ze goed terecht. Jan Zegers zegt het gefilmd portret diverse keren bekeken te hebben. En hij heeft Karin twee keer gesproken. ,,Bovendien’’, voegt hij eraan toe, ,,haar vader is een sportvriend van me. We zaten ’s winters samen in de auto naar de schaatsbaan in Breda. Dan heb je tijd om te praten.’’
In De Witpenmerel is Karin te herkennen in de hoofdpersoon Mischa Deurloo. Ze staat op het punt naar de brugklas te gaan. Vader Bert ziet in haar een zelfstandige meid, die haar eigen boontjes kan doppen. Dat vertrouwen beschaamt ze: ze blowt, heeft seks en mislukt op school.
William is de tweede hoofdpersoon, William Volleman. Enig kind van de alleenstaande moeder Maria. William is het resultaat van een slippertje met een net over de grens gestationeerde Amerikaan. Of lijkt de jongen toch wel heel duidelijk op de erg vriendelijke huisarts van Maria? William heeft autistische trekjes. Als zijn moeder met hem intrekt bij een oudere boer met drie zonen, wordt hij misbruikt. Nadat zijn pleegvader en moeder zijn omgekomen, erft hij de boerderij. Op zoek naar seks en liefde in Antwerpen loopt hij de verslaafde Mischa tegen het lijf. Vooral het meisje zal die ontmoeting betreuren.
Jan Zegers situeert zijn roman in Zuid-Nederland. Zeeuwen zullen plaatsnamen als Reynaerde, Hontsplaat en Gentsenede herkennen. De schrijver: ,,Ik vind het leuk als het decor herkenbaar is voor de mensen die hier wonen. Maar ik heb uitdrukkelijk geen streekroman willen schrijven.’’
In het verhaal komen personages – mensen en dieren – uit het leven van de schrijver voor. Zoals de zeldzame witpenmerel. Een jaar of vier geleden spotte Zegers hem in de buurt van zijn huis. Afgelopen winter trof hij hem dood aan, op zijn zij. Hij heeft een foto van hem gemaakt.
jan_zegersEr is kans dat het boek ook buiten Zeeland wordt opgemerkt. De roman is opgenomen in het landelijke project Boek 10, dat eerder deze maand de manuscripten publiceerde van tien geselecteerde auteurs. Jan Zegers (foto) is één van de tien.
Of hij alweer aan een volgend boek werkt? Nee. Eerst maar eens bekomen van De Witpenmerel. Want dat was wel een hele klus.

Jan Zegers: De Witpenmerel – Godijn Publishing, 329 pagina’s, 17,95 euro. Presentatie vanavond  in Porgy & Bess Terneuzen, 20.00 uur

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.