Schrijverscorner 12

De Zeeuwse dichter André van der Veeke neemt de twaalfde aflevering van de Schrijverscorner voor zijn rekening. Hij speelt in op het thema Stroom, dat gisteren (donderdag 26 januari 2012) centraal stond tijdens de landelijke gedichtendag.  Hij presenteert twee gedichten: ‘Stroom’ en ‘Cadzand’ en leidt het thema zelf in.

Adriaan van der Veeke: ,,Het thema van de Landelijke Gedichtendag 2012 is stroom. Dat thema raakt me, en dat niet alleen omdat ik in Zeeland woon. Toen ik elf jaar oud was verdronk ik bijna tijdens een schoolreis. Ik werd bewusteloos uit het water gevist door een attente badmeester. De gebeurtenis inspireerde me een halve eeuw later om het gedicht Stroom te schrijven.

Een ander gedicht dat met stroom te maken heeft is Cadzand (Uit: Blauw als ijs, Liverse 2010). Minder dramatisch, speels bijna. Wat betreft het schrijven van gedichten: dat heeft weinig met ‘stroom’ te maken. Zeker niet als eindproduct. Zoals een Zeeuwse dichter het eens omschreef: dichten is een akelig precies karweitje. Maar dat mag je er natuurlijk niet aan aflezen. Het gedicht moet een natuurproduct lijken: een stroom als het ware.”

Biografie: André van der Veeke (Rotterdam, 1947)

André van der Veeke begon pas na zijn dertigste poëzie te schrijven. Hij richtte een literair tijdschrift op (Ballustrada) en publiceerde in 1992 een eerste bundeltje bij de Slibreeks van de Zeeuwse Kunstuitleen. Zijn tweede bundel Reizigers voor alle richtingen verscheen twaalf jaar later, nadat een bijna fatale hartstilstand hem hardhandig duidelijk maakte dat het leven niet eeuwig duurt.

Vanaf 2004 publiceerde André van der Veeke zes bundels: het eerder genoemde Reizigers voor alle richtingen, Tekens in het land, Moerasbeest Verdriet, De zoeaaf, Rotterdam vertrekt en Blauw als ijs. Centraal thema van de dichter is vergankelijkheid. Toch zijn zijn gedichten over het algemeen niet nostalgisch  te noemen. Van der Veeke kruidt zijn poëzie met ironie, met humor, en zelf met mystiek. Subthema’s zijn: landschap, erotiek, verlangen. Over de laatste bundel Blauw als ijs (Liverse 2010) merkt criticus Joop Leibbrand op, dat de dichter voor een realistische, bijna anekdotische  dichtkunst opteert, maar dat hij tegelijkertijd de ongrijpbaarheid van de werkelijkheid probeert weer te geven.

André van der Veeke heeft naast poëzie verhalen en artikelen geschreven. In 2012 komt zijn verhalenbundel Een meedogenloze Vrede uit bij Liverse. De bundel bevat 25 verhalen.

Voor meer informatie: www.andrevdveeke.nl

************************************************************

STROOM

Schoolreis 1958-  badplaats

waar een ongeschreven regel

de verdrinkingsdood verbood

Vannacht schitterde het water weer

en verdween ik tussen sterren,

tussen sterren en verwaaide wieren

Verward en misselijk dook ik jaren

later op: zwarte modder in mijn strot,

aangespoeld in eigen leven

Wie sloeg me neer? Wie viste

me dronken uit een droom?

Wie redde me als kind?

*******************************************************

CADZAND

Het water pakt hier alles

binnen één grote stroom

Hemel & strand,

Vlissingen in de verte,

de vliegers van Montezza

Golven schieten lichtnaalden af,

harpoeneren hoog en laag

iedere droge gedachte

De zee zeurt om een ijsje

met de stem van een kind

Ja, zo is de zee ook

Dit bericht is geplaatst in Poëzie, Schrijverscorner met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.