Zilt zoet Zeeland

ziltcoverDe smaak van Zeeland is uniek

In 2012 was Tanja van den Berge bij de opening van het kreeftenseizoen. Toen zag ze zilt Zeeland in vele varianten, in vele tinten, in allerlei smaken. Daar wil ik over schrijven, was haar overheersende gedachte. Deze week presenteert ze het resultaat van haar culinaire reis door het deltagebied: Zilt zoet Zeeland.

*********************************

door Jan van Damme

Tanja van den Berge (1973) stamt uit Zierikzee. Ze woont inmiddels enkele jaren in het Noord-Hollandse Bergen. Na een studie rechten in Amsterdam vestigde ze zich als juridisch onderzoeker en geeft ze les aan de hogeschool in Leeuwarden. Daarnaast heeft ze een hobby, die alles met eten en koken te maken heeft. Ze schrijft over culinaire zaken voor een eigen weblog en voor tijdschriften. Die hobby heeft ze nu ook in een boek gevangen.

De nieuwe uitgave sluit aan bij eerdere succesboeken over de regionale keuken van Texel en de Wadden van schrijfster Annette van Ruitenburg en fotografe Ruth de Ruwe. Dat duo was ook voor Zeeland enthousiast te maken. Zo staan er nu drie namen op de cover van Zilt zoet Zeeland.

Tanja van den Berge heeft het leeuwendeel van de reportages en recepten voor haar rekening genomen. Vis, schelpdieren, vlees, fruit, drank – alles komt aan bod. De recepten zijn geschikt voor ‘thuiskoks’. ,,Verbonden met de Zeeuwse grond, en die verbondenheid vertalen in smaken en gerechten, daar gaat het om’’, zegt de schrijfster. ,,De smaak van Zeeland is uniek.’’

Een tip voor wie kreeft wil bereiden: ,,Kreeften worden in zijn geheel en levend gekookt. Veel mensen zien hier tegenop en vinden het zielig. Zo zou een levende kreeft geluid maken als je hem in water stopt, dat is echter een fabel. Het geluid is afkomstig van de in de kreeft aanwezige lucht die bij verhitting in de vorm van stoom aan het pantser ontsnapt.’’ Wie toch twijfelt kan de kreeft een half uur in de vriezer leggen, dan is ‘ie verdoofd.

Wat er in het boek zoal voorbijkomt: scheermessen van de plaat, tzaziki van verse Walcherse kaas, beschuitbollen met lamsragout, boterbabbelaars, makreelbroodjes met snel bladerdeeg, zilte aardappelsoep met lamsoor en ijskruid, tarte tatin van kweeperen, cheesecake van Zeeuwse speculaas met mispeljam.

Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe en Tanja van den Berge: Zilt zoet Zeeland – Fontaine Uitgevers, 256 pagina’s, 39,95 euro.

Presentatie van Zilt zoet Zeeland: donderdag 23 juni van 19-21 uur in Boekhandel De Vries Zierikzee, zaterdag 25 juni om 14.00 in De Drvkkery Middelburg en zondag 26 juni tijdens Festival De Veste in Goes van 13.00 tot 15.30 uur.

Dit bericht is geplaatst in Kookboeken met de tags . Bookmark de permalink.

Één reactie op Zilt zoet Zeeland

  1. Kees Borgdorff schreef:

    Past een doodgemartelde kreeft wel
    op een smakelijke Zeeuwse schotel?
    Prijs de Schepper voor al wat leeft
    en gooi dit beest dus Never in kokend water!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.