Vermist

vermistPZC van 10 juni 2016

Een vermissing ontregelt

De Vlissingse schrijfster en journaliste Ellen de Vriend houdt van spannende, Nederlandse thrillers. Ze leest ze en wil ze schrijven.

door Jan van Damme
Voor wie het Zeeuwse nieuws bijhoudt, is het een bekend gegeven. Man verdwenen. Zijn auto gevonden aan de waterkant. Sleutel in het contact, mobiel en paspoort op de passagiersstoel.
Het is een scenario dat de koude rillingen over je rug doet lopen. Dat gevoel had ook schrijfster Ellen de Vriend (1964) in Vlissingen. Zij is al vele jaren actief in de journalistiek en ze heeft een eigen schrijfbureautje. In 2013 publiceerde ze haar eerste thriller: Bitterzoet. Een jaar later zag Crush het licht, een spannend boek voor ‘young adults’.
Nu ligt er de thriller Vermist. Met inderdaad dat in Zeeland bekende gegeven van de verdwenen man en de achtergelaten auto. In het boek gaat het om Joost Roelink, rijschoolhouder, 38 jaar. Zijn auto wordt met openstaande deur aan de Polredijk langs het Veerse Meer gevonden. Alles wijst op zelfmoord. Maar de politie kan ook na een uitgebreide speurtocht geen stoffelijk overschot vinden. Althans, niet dat van Joost, wel dat van een verdronken Duitse toerist.
Marion Pauw, Esther Verhoef, Saskia Noort: dat zijn thrillerschrijfsters die Ellen de Vriend graag leest. Ze zegt: ,,Bij die Nederlandse schrijfsters vind ik juist de goede soort spanning, die je in een verhaal doet meegaan. Voor mij ontbreekt dat in een gewone roman. Bij vertaalde thrillers uit Noorwegen en Zweden heb ik dat gevoel ook minder, omdat die vaak best ingewikkeld zijn van opzet.’’
Over haar eigen werk zegt ze: ,,Ik schrijf in feite de hele dag, van 8.00 uur ‘s ochtends tot 12.00 uur ‘s nachts. Overdag reserveer ik voor journalistieke opdrachten, ‘s avonds werk ik aan mijn boeken. Jammer, ik ben eigenlijk te laat begonnen met boeken schrijven. Het was natuurlijk mooi geweest als ik in het rijtje met Saskia Noort had gestaan.’’
In Vermist is de hoofdrol weggelegd voor Karen. Ze heeft een dochter van 9, Melissa. Haar eerste man Vince is aan een plotselinge hartkwaal overleden. Rijschoolhouder Joost is haar nieuwe liefde.
De schrijfster: ,,Ik houd verhalen dicht bij mijn eigen werkelijkheid. Karen is journaliste, net als ik. In de PZC heeft het verhaal gestaan van een verdwenen rijschoolhouder. Zijn auto werd gevonden en hij liet schulden na. Maanden later dook hij met een vriendin en een baby op in Spanje. Dat verhaal greep me aan.’’
In het boek verdwijnt Joost. Hij laat Karen achter in tergende onzekerheid. Is hij dood, ontvoerd of gewoon ervandoor, al dan niet met een geheime liefde? Wanneer Sanne als tweede hoofdrolspeler in het verhaal opduikt, wordt duidelijk in welke richting we moeten denken.
Hoe een vermissing je leven ontregelt, wordt in het boek aangrijpend duidelijk. Ellen de Vriend: ,,Ik heb contact gehad met diverse vrouwen, die zoiets hebben meegemaakt. Wie als vermist is opgegeven, is niet dood. Dat betekent dat alle verzekeringen en andere kosten gewoon doorlopen. Voor de achterblijver levert dat meestal een financiële strop op. Je bent ook machteloos, omdat je bij alles de handtekening van de verdwenen partner nodig hebt.’’
Het verhaal komt tot een ontknoping op Sint Maarten. Daar is de schrijfster op vakantie geweest. Met haar notitieblok in de aanslag.

Ellen de Vriend: Vermist – Uitgeverij Karakter, 308 pagina’s, 15,- euro.

Dit bericht is geplaatst in Proza, thriller met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.