Boulevard, straat aan zee

boulevardomslagHier kun je het weer zien aankomen

René Hoonhorst
Zijn favoriete plek? De boulevard van Vlissingen is over de hele lengte van zes kilometer mooi. Van dijkpaviljoen ’t Puntje op het Eiland tot aan het windorgel op de ‘Nollepier’. „Ook op het terras van de Belgische Loodsensociëteit, vlakbij het beeld van Michiel, zit je fantastisch. Je hebt echt overal prachtig uitzicht.”
Schrijver Jacques Cats mag als ‘import-Brabander’ al zo’n halve eeuw in Middelburg wonen, hij is óók gefascineerd door de Boulevard van Vlissingen. Vlissingers die hun boulevard de mooiste van het land noemen, worden door Cats dan ook niet tegengesproken. Ruim een decennium na zijn loopbaan als verslaggever aanschouwt het boek Boulevard straat aan zee eindelijk het levenslicht.


Dat licht aan de boulevard, gecombineerd met het weidse, telkens veranderende uitzicht, boeit Cats mateloos. „Net als weerman Jos Broeke, die aan het woord komt, kan iedereen het weer als het ware zien aankomen als hij op de boulevard staat.”
Niet alleen het weer is een open boek aan de ‘straat aan zee’. Boulevardbewoners hebben perfect zicht op voorbijvarende schepen. „We kunnen de ballen in de soep tellen”, wist een gelukkige te vertellen. Een gelukkige, stelt Cats, want boulevardbewoners horen voor echte Vlissingers tot de ‘happy few’. De grandeur uit de hoogtijdagen van Grand Hotel Brittannia ligt achter ons. Maar Cats onthult dat de herrijzenis van het boulevardicoon voor de deur staat, ontwikkelaars lichten in zijn boek een tip van de sluier op.
Het boek is vooral bedoeld om verhalen over de boulevard in heden en verleden te vertellen. Verhalen over passerende schepen, bewoners, het uitzicht, een fotograferende scheepsspotter en gebouwen. „Ook is er een verhaal over de Sardijntoren, hèt baken van Vlissingen. De kranen van De Schelde gaven Vlissingers vroeger het gevoel dat ze thuis waren, nu ervaren stadsbewoners dat gevoel als ze de Sardijntoren zien.”
Alle verhalen staan op zichzelf, zodat lezers het boek willekeurig kunnen openslaan om een hoofdstuk te lezen. Cats ging naar de verkeerspost van Rijkswaterstaat. „Een werkplek met het meest fantastische uitzicht op zee en een groot deel van de boulevard. Je ziet alle schepen passeren. Een groot aantal vaak voorbijgaande scheepstypen heb ik belicht.”
Burgemeester Bas van den Tillaar ontving gisteren (donderdag, 2 juni 2016)  het eerste exemplaar van Boulevard straat aan zee bij het boulevardpanorama in de Machinefabriek.

Jacques Cats: Boulevard aan zee – Eigen uitgave, 148 pagina’s, 21,50 euro.

Dit bericht is geplaatst in Monumenten, Recreatie, Zeeuws erfgoed met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.