Vlissingen wat was en is

vlissingenVlissingen in oude en nieuwe foto’s

Boek met ansichten van begin 1900 én beelden van nu – Harald Lavooij zet in zijn boek ansichtkaarten van begin 1900 tegenover zijn actuele foto’s van Vlissingen.

door Elodie Kint
Met oude ansichtkaarten in zijn hand trok Harald Lavooij (53) uit Koudekerke steeds naar diverse locaties in Vlissingen. Hij wilde de verschillen tussen de stad begin 1900 en nu in beeld brengen. De foto’s heeft hij gebundeld in het boek Vlissingen wat was en is, dat sinds eind vorige maand verkrijgbaar is.
Lavooij heeft het afgelopen jaar duizenden foto’s gemaakt van Vlissingen. ,,Ik was bijna iedere zaterdag in de stad te vinden. Of het nou regende of niet”, vertelt hij. ,,Ik had wel 500 pagina’s kunnen vullen met al mijn foto’s, maar ik wilde alleen de mooiste en meest sprekende beelden in het boek hebben.” Een selectie heeft geresulteerd in 132 pagina’s vol oude en nieuwe foto’s.
Het boek begint met een plattegrond van de stad. Daarop staat een route aangegeven die de kijker langs alle bladzijden leidt. ,,Ik heb foto’s genomen op locaties van de Nolledijk tot aan de Zeilmarkt en natuurlijk ben ik af en toe een zijstraat in gegaan.” De ansichtkaarten heeft hij ingescand en bij zijn eigen foto’s heeft hij QR-codes staan. Door die met een app te scannen, opent er een kaart met de locatie waar de foto is genomen.
De grootste verschillen tussen het Vlissingen van toen en nu ziet de fotograaf in de gebouwen. ,,Vroeger had je heel veel mooie geveltjes, daar zijn grijze gebouwen voor teruggekomen. Dat kun je vooral heel goed zien op de foto’s van de boulevards”, zegt hij.
Lavooijs favoriete pagina? ,,Die met de foto’s van de Leeuwentrap. Die is net wat anders dan alle andere pagina’s. Er staan bijvoorbeeld detailfoto’s bij van de leeuwen en lantaarns”, zegt hij. ,,En ik heb er wat achtergrondinformatie bij gezocht. De Leeuwentrap is heel vaak opnieuw gemaakt, omdat-ie te smal was en te steil. En de leeuwen zijn vervangen, deze hebben ooit nog vlakbij het Centraal Station in Amsterdam gestaan. Dat weet toch geen hond?!”
De fotograaf heeft 1500 exemplaren van het fotoboek laten drukken en gaat die verspreiden over winkels in en rondom Vlissingen. Nu zijn ze al verkrijgbaar bij Bruna en ’t Spui (voor 19,50 euro). En de geïnteresseerden die niet op Walcheren wonen, kunnen een exemplaar bestellen via de website lmbv.nl.
Lavooij heeft een eigen bedrijf in de ICT, maar zal ook als fotograaf niet stil blijven zitten. ,,Als ik bij dit project een beetje uit de kosten kom, ga ik zeker nog een fotoboek maken van Middelburg met ditzelfde concept. Ik ben van oorsprong een Middelburger en die stad heeft zo veel schitterende plekken. Bovendien zijn de gebouwen er veel mooier gerestaureerd dan in Vlissingen.”

Harald Lavooij: Vlissingen wat was en is – Uitgeverij Lavooij Fotografie, 132 pagina’s, 19,50 euro.

Bestel: Vlissingen wat was en is

VLISSINGEN - WAT WAS EN IS - Pag 110-111VLISSINGEN - WAT WAS EN IS - Pag 24VLISSINGEN - WAT WAS EN IS - Pag 114-115

Dit bericht is geplaatst in Fotoboeken met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.