De vrouw met de lantaarn

lantaarnFlorence Nightingale leeft voort

door Jan van Damme

Op de kop af acht jaar geleden. Het was de internationale dag van de verpleging, net als vandaag. Toen heeft Cindy van de Woestijne de knoop doorgehakt. Ze was zo gefascineerd door Florence Nightingale – de moeder van alle verpleegsters – dat ze dacht: en nu ga ik echt een boek over haar schrijven. Vorige week werd haar historische roman over het leven van Florence Nightingale gepresenteerd: De vrouw met de lantaarn.


Het is wel een belevenis, het schrijven van zo’n boek. Cindy van de Woestijne (1969) is verpleegkundige. Ze zit al 25 jaar in de zorg. Momenteel werkt ze in een ‘zelfsturend team’ in het Zorghotel op de boulevard in Vlissingen. Voor die tijd was ze twintig jaar wijkverpleegkundige. In Oost-Souburg bekommerde ze zich in samenwerking met de huisarts om veel terminale patiënten. Het werk in het Zorghotel is wat ‘luchtiger’, daar gaat het om herstellende patiënten. Ze zegt: „Ik ben positief ingesteld. Maar het is ook echt zo dat het in ons type werk goed gaat, ondanks alle veranderingen. Als ik nu nog in de wijkverpleging zat zou ik misschien een minder positief verhaal houden.”

schrijfster cindy vd woestijne------j v damme

Cindy van de Woestijne (foto Ruben Oreel) is getrouwd en heeft drie kinderen: Job Joris van 24, Pippi van 18 en Puck van 12. Ze wonen nog allemaal thuis. Zorgen dat andere mensen zich prettig voelen, dat vindt ze haar belangrijkste taak. Omdat ze last heeft gehad van een ontsteking in het zenuwstelsel heeft ze ook de andere kant meegemaakt: „Dat vond ik heel erg, opeens hoorde ik bij een groep patiënten. Het gevoel dat je naast het leven staat, en dat je bijna jaloers bent op de bezoekers die wel in het volle leven staan. Daar had ik best moeite mee.”
Voor ze de pen oppakte heeft ze veel over Florence Nightingale (1820-1910) gelezen. Toen viel het haar op dat vrijwel alle boeken feitelijk en geschiedkundig zijn. ,,Ik besloot om een soepel en toegankelijk verhaal te schrijven. De beste methode voor mij was om echt in de huid van mijn personages te kruipen. Ik schrijf in de ik-vorm in de tegenwoordige tijd. Daarbij laat ik me inspireren door foto’s uit de tijd van toen.”
In het boek lezen we het leven van de vrouw, die als de grondlegger van de moderne verpleegkunde wordt gezien. Ze werd wereldberoemd door haar optreden tijdens de Krimoorlog. Cindy van de Woestijne: „Florence reisde af met 38 verpleegsters, meest vrouwen van lichte zeden. Haar missie was om van de verpleging een eerbaar beroep te maken. Tot dan toe was het een beroep van prostituees en dievegges. Als ze met een lantaarn over de ziekenzaal liep was dat ook om te kijken of haar verpleegsters niet bij de soldaten in bed waren gekropen.”
Het boek is af. De schrijfster heeft de smaak te pakken. Ze denkt na over een roman over Maaike Evertsen, de moeder van de beroemde admiraals.

Cindy van de Woestijne: De vrouw met de lantaarn – Uitgeverij Drvkkery| Schrijverspodium, 208 pagina’s, 16,50 euro.

Bestel: De vrouw met de lantaarn

************************************

Kader:

Florence Nightingale werd in 1820 geboren in Florence. Ze groeide op in Engeland, in een rijke, aristocratische omgeving. Ze kreeg oog voor de noden van de armen in haar land en trok zich hun lot aan. Zeer tegen de zin van haar familie.
Verpleegkundige en schrijfster Cindy van de Woestijne citeert haar: „Als ik voor het rijke leven kies, dan zou ik de jampotten in de provisiekast met mijn leven hebben bewaakt.”
In 1853 gaat ze naar de Krim om gewonde militairen te verplegen. Haar verpleegwerk inspireerde Henri Dunant in 1863 tot het stichten van het Rode Kruis.
Terug in Engeland stichtte ze in 1856 een verpleegstersschool in Londen en schreef ze het eerste moderne handboek voor de verpleging van zieken. Door haar inzet voor gezondheidszorg, onderwijs en inkomenszekerheid voor iedereen wordt ze als één van de grondleggers van de moderne verzorgingsstaat beschouwd.
Cindy van de Woestijne uit Vlissingen schreef haar historische roman De vrouw met de lantaarn, „omdat ik alle zorgverleners inspiratie en een pluim cadeau wil doen.” Verder zegt ze over Florence: „Haar strijd, om van verplegen en verzorgen een eerzaam beroep te maken, heeft ons gebracht waar we nu zijn.”

Dit bericht is geplaatst in Biografie, Historische roman met de tags . Bookmark de permalink.

Één reactie op De vrouw met de lantaarn

  1. Pingback: Bowlen, Memory en Florence - Radio Steunkous AmsterdamRadio Steunkous Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.