Nehalennia, voorjaar 2016

2235_001

Kees Beaart is nog lang niet klaar met Johannes Goedaert (1617-1668), de ontdekker van de metamorfose. In het jongste nummer van Nehalennia gaat het in zijn tweede artikel over de onderzoeksmethodes van Goedaert, waarbij de onderzoeker zelf uitgebreid aan het woord komt. Zo schrijft hij over de gekleurde ‘staarten’ van de rups: ‘… als men ’t quelde, schoot het uit ydere steert een roode strale …’ Beaart geeft een goede indruk van ‘ijver en doorzettingsvermogen’ van de Middelburgse wetenschapper. Bij het artikel staan prachtige afbeeldingen, afkomstig uit de Goedaert Collectie van Beaart.

Rinus Willemsen schrijft over de eerste steenlegging voor de nieuwe sluizen in het Kanaal van Gent naar Terneuzen op 6 juni 1826. Er is sprake van een loden kistje, dat onder de eerste steen wordt geplaatst. Er zit een koperen plaat in met een herdenkingstekst en enkele muntstukken.  Willemsen vermoedt dat het kistje nog steeds op dezelfde plaats in de fundering zit.

Gerard van der Velde was bij de terugkeer van koningin Wilhelmina op dinsdag 13 maart 1945. Hij zag de majesteit uitstappen in Oostburg. En hoorde het inderhaast bij elkaar getrommelde muziekgezelschap Veronica spelen.

Verder moet u maar eens kijken op de website Dialectloket.be – een initiatief van aan de Universiteit Gent verbonden dialectologen. Pau Heerschap gaat uitgebreid in op het ontstaan van familienamen.

Nehalennia, Bulletin van de Werkgroep CultuurHistorie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen en de Zêêuwse Dialect Verenigieng, aflevering 191, voorjaarsnummer 2016.

 

Dit bericht is geplaatst in Tijdschriften met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.