Het theater van mijn hart

kintPZC van dinsdag 19 april 2016

Recht uit het hart

Een hartstilstand zette letterlijk zijn leven stil. François Kint (45) schreef alles van zich af met een dichtbundel.

door Sophie Stockman

13-04-2016 REGIO:FRANCOIS-KINT:TERNEUZEN dichter Francois Kint. Foto: WACON-images, Ronald den Dekker

Het theater van mijn hart is de titel van de persoonlijke dichtbundel die François Kint (foto Ronald den Dekker) uit Terneuzen zelf heeft uitgegeven. Om zijn hartstilstand in 2014 en de daarop volgende burn-out in 2015 een plek te geven én om geld in te zamelen voor de Hartstichting.
François oogt fit, vrolijk en kerngezond. Aan niets is nog te zien dat hij in 2014 plotseling een hartstilstand kreeg, na een wandeling met de hond aan het strand in Breskens. Hij voelde zich niet goed, reed zelf nog naar de huisartsenpost in Terneuzen en verloor het bewustzijn toen hij er binnenstapte. Net op tijd. „Ik ben een paar minuten dood geweest”, vertelt hij. „Toen ik bijkwam op intensive care geloofde ik eerst niet dat ik er nog was.”
Het maakte een ander mens van hem. „Ik was een Bourgondiër, dat durf ik best te zeggen. Nu rook en drink ik niets meer en ik ben twintig kilo afgevallen. Fysiek en geestelijk ben ik nu veel sterker. Er is voor mij een leven voor en na de hartstilstand”, vertelt hij.
Naast het lichamelijk herstel geeft zo’n ervaring ook een geestelijke klap, die bij François resulteerde in een burn-out. Hij schreef alles van zich af om de traumatische ervaring een plek te kunnen geven en om zijn angsten te overwinnen. „Het boek is ook bedoeld om mensen te laten zien wat er in je omgaat en om anderen te inspireren”, vertelt hij. Het leest dan ook als een dagboek in woord en beeld waarin de dichter zich blootgeeft. Recht vanuit het hart beschrijft hij zijn angsten en zijn verdriet maar ook hoe dankbaar hij is voor vriendschap, liefde en geluk in zijn leven.
De bundel maakte hij volledig zelf. Hij zocht via internet een programma om zelf een boek in elkaar te zetten, koos zelf de afbeeldingen uit, gebruikte daarnaast ook zelfgemaakte foto’s en liet honderd exemplaren drukken.
„Bij de Hartstichting waren ze laaiend enthousiast over mijn idee”, zegt hij met een glimlach. Ook heeft de dichter veel sponsoren gevonden die hem steunen. Het boek is sinds enkele weken verkrijgbaar en heeft al zo’n 800 euro opgebracht. Het streven is 1500 euro.
François vindt het belangrijk dat er meer onderzoek kan worden gedaan naar de precieze oorzaak van een hartstilstand. „Ook psychische nazorg is belangrijk. Ik ben nu betrokken bij de hart- en vaatgroep van de Hartstichting. Zij geven cursussen en nazorg. Dat is hard nodig, want de klap die je krijgt komt vaak pas later.”

 De dichtbundel Het Theater van mijn hart van François Kint is te koop bij boekhandel Van de Sande in Terneuzen, Multihoek Zorgshop in Oostburg en op internet via www.hettheatervanmijnhart.com

************************************************

Waarom ik dicht?

Het zit van binnen
moet uit mijn hoofd en lijf
Het is mijn hart en ziel
wat ik omschrijf

Van moment tot moment
Laat ik zien
wie is echt die vent

Ik deel dit nu met iedereen
Het is niet meer alleen
voor de bijzondere mensen om mij heen

Als ik schrijf laat ik al mijn passie los
krijg ik weer houvast
Dit is wat ik ben
wat bij mij past

Ik schrijf
zodat ik
al teruglezend met lach en traan
mezelf weer erken
Zo kan ik herinneren wie ik echt ben

Al draait mijn hart soms weer om in mijn lijf
Ik ervaar weer mijn passie en mijn gevoel

Ik word blij van mijn geschrijf

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid, Poëzie met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.