Den Spiegel, voorjaar 2016

2164_001Neutraliteit moet je bewaken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd die taak heel serieus opgevat. De in Vlissingen gestationeerde marine speelde daarbij een belangrijke rol. Jules Braat schrijft in het jongste nummer van Den Spiegel over neutraliteitsschendingen en hoe daarop door Nederland werd gereageerd.

Het eerste incident speelt zich af op tweede paasdag, 24 april 1916. De Engelsen zijn dan met groot materiaal uitgerukt om een versperring van netten en mijnen te leggen rond de haven van Zeebrugge. Vanuit die havenstad opereren Duitse duikboten, die veel schade aan de geallieerde vloot toebrengen. Eén gasboei komt in Nederlands water terecht. De marine brengt de boei tot zinken en de Engelsen excuseren zich. Het tweede incident vindt plaats op 7 augustus 1917. De Duitsers brengen een Nederlands vissloepje op, de VLI 59, met twee Belgische loodsen aan boord. Na wat verwikkelingen komt het bootje toch weer binnen de Nederlandse territoriale wateren en wordt naar Vlissingen gesleept. De Duitsers protesteren.

Leida C.J. Goldschmitz schrijft over ‘de beerput als goudmijn’ voor archeologen. De in 2008 ontdekte beerput aan de westzijde van het Droogdok in Vlissingen noemt ze ‘een wetenschappelijke goudmijn’, ,,die zowel kwalitatief als kwantitatief de rijkste vondstcontext (bijna de helft van alle vondsten uit het Scheldekwartier) opleverde.” Het bij de beerput gelegen pand was eigendom geweest van onder anderen reder Cornelis Lampsins. Bij het later door hem gebouwde Lampsinshuis werden in 2000 ook twee beerputten onderzocht. In de kleinste werd een gouden munt gevonden, een Engelse Guinea van Charles II. Van die munt wordt een uitgebreide beschrijving gegeven.

Verder is er aandacht voor de vijftig jaar oude Mission to Seamen, die sinds 2000 Mission to Seafarers wordt genoemd. F.K. Hulsbergen en N. Peters buigen zich over de geschiedenis van de vereniging. Arthur Scheijde duikt in de geschiedenis van het VOC-schip de Diemermeer, dat in 1747 voor de kust van Sierra Leone is vergaan. Dat wil zeggen: het wordt geplunderd door honderden ‘zwarte mannen’ en wordt in brand gestoken. Scheijde vertelt hoe hij het schip kon identificeren, en hoe hij scheepsjongen Roelof van der Veurt als enige overlevende opspoorde. Spannende kost!

Den Spiegel, tijdschrift van de Vereniging Vrienden van het muZEEum en het Gemeentearchief Vlissingen, nummer 2, april 2016.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Tijdschriften met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.