Martijn van der Linden in de race voor Woutertje Pieterse Prijs

okapi_vendelDe uit Oostburg afkomstige illustrator Martijn van der Linden is genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2016. De jury heeft zijn boek Stem op de Okapi (tekst Edward van de Vendel) uitverkoren met vijf andere titels. De Woutertje Pieterse Prijs wordt sinds 1988 jaarlijks uitgereikt voor het beste Nederlandstalige jeugd- of kinderboek. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van € 15000,-. De winnaar van de 29ste editie wordt zaterdag 9 april bekendgemaakt.

De jury zegt over Stem op de Okapi: ,,Lichtvoetig verkennend of gedreven door ongebreidelde fantasie trachten schrijver en illustrator het ongrijpbare in de aard van een ‘schitterend en stil mysteriedier’ te vatten. De okapi danst, ontroert en verrast op iedere bladzijde: de okapi is poëzie.”

De biografie op de website van Martijn van der Linden zegt: ,,Martijn van der Linden (1979) is illustrator. Uitgeverijen en organisaties waar hij voor werkt zijn o.a. Lemniscaat, Querido, Ploegsma, Leopold, Lannoo, Rubinstein, Malmberg, Zwijsen, Moon, Hoogland en Van Klaveren, Davidsfonds, De Efteling, Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Douwe Egberts, De Anne Frank Stichting, het Rijksmuseum, het Emma Kinderziekenhuis.
Zijn  boeken verschijnen in meer dan 12 landen en wonnen verschillende prijzen zoals de Golden Parent’s Choice award en de Goldfinch award, een certificate of honour (IBBY) en leespluim voor het prentenboek Ik voel een voet! Het boek winterdieren werd beloond met de Gouden Griffel. Cheffie is de baas ontving een zilveren griffel en Jonas en de visjes van Kees Poon kreeg een vlag en wimpel. In 2011 was Martijn één van de juryleden van de Max Veldhuijs-prijs en in 2014 illustreerde hij het kinderboekenweekgeschenk 60 spiegels, geschreven door Harm de Jonge.
Martijn werkte o.a. samen met de volgende schrijvers: Edward van de Vendel, Mathilde Stein, Kaat Vrancken, Bibi Dumon Tak, Jan Paul Schutten, Henk van Straaten, Judith Eiselin, Paul van Loon, Paul de Moor, Annie M.G. Schmidt, Janny van der Molen, Harm de Jonge, Maranke Rinck, Sjoerd Kuyper, Jan Terlouw, Thea Beckman, Simone van der Vlugt, Floortje Zwigtman, Arend van Dam, Frank & Vera Westerman.”

Geboren in Oostburg, op zijn 7de naar Heinkenszand, HAVO in Goes, VWO in Vlissingen. Daarna de kunstacademie van Rotterdam, de Willem de Kooning. In 2001 afgestudeerd, richting Illustratie.

Overige genomineerden:
Thé Tjong-Khing: Bosch. Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal…
Bart Moeyaert en Gerda Dendooven: De hemel
Joukje Akveld: Een aap op de WC
Ted van Lieshout: Rond vierkant vierkant rond
Imme Dros en Harrie Geelen: Tijs en de Eenhoorn

 

Dit bericht is geplaatst in Boekenprijs, Jeugdboeken met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.