Man genoeg om vrouw te zijn

lizPZC vrijdag 26 februari

Travestie met een glitterknipoog

Richard verandert op het podium in Liz’. Het levensverhaal van een verlegen man die als vrouw schittert in nachtclubs en theaters.

door Jan van Damme

Overdag een man. Richard, roepnaam Riezz. Een beetje een teruggetrokken, onzeker type. Met de geschiedenis van de Engelse renaissance als grote hobby. En oh ja, huisdieren, ratjes vooral. In de avond volgt de transformatie. Riezz wordt Liz’, een vrouw. En wat voor één. Liz’ Richards, ‘first lady of travesty’, in een overweldigende glitterjurk, onder een (meestal) blonde pruik, met lange wimpers en met rood en zwart aangezette lippen. Liz’ staat ruim 35 jaar op het podium. Hij woont inmiddels een jaar of tien in Sas van Gent, met zijn echtgenoot Peter Kienhuis. Zaterdag 27 februari 2016 verzorgde hij in Porgy & Bess Terneuzen een muzikale presentatie van zijn geboekte levensverhaal: Man genoeg om vrouw te zijn. Het boek – geschreven door de Vlaamse auteur Stefaan Van Laere – is een biografie in woord beeld, Liz’ glittert van de pagina’s.

Het begint allemaal in Amsterdam. Daar wordt Richard in 1963 geboren. Hij is een nakomer en een vergissing. Zijn moeder heeft al zeven kinderen uit twee huwelijken, ze is 45 jaar als ze toch nog zwanger raakt. Met zijn vader heeft Richard een slechte verstandhouding, op school voelt hij zich een eenling. Langzaam groeit het besef dat hij anders is dan de andere jongens.

Op zijn zestiende beginnen de liefdeservaringen met mannen. Hij komt terecht in travestieclub Madame Arthur: ,,Ik zag daar al die prachtig uitgedoste ‘heren’ met de mooiste kleren en schmink, en ik was meteen verkocht. Ik wist: dit is de wereld die ik gezocht heb. Een stukje zelfkant van de maatschappij en een vleugje glimmende onwerkelijkheid, waar het rook naar tabak, verschraald bier en ontucht. (…) Ik kocht een zwarte tutjurk en zag er eigenlijk heel echt leuk uit, vond ik.” Zijn eerste optreden in het casino van Den Bosch levert een staande ovatie op. Daarna volgt een leven van glitter en glamour in nachtclubs en theaters. Nederland, Duitsland en België, het succes is grenzeloos. Met drie albums, een ‘best of’ en vier singles. Hij is één van de weinigen in het circuit die live zingt, met een mannenstem: ,,Als Liz op het podium verschijnt, dan komt er gewoon een glitterinvasie met een knipoog waar de mensen meteen op reageren.”

Richards lesbische vriendin Monique wil een kind van hem. Zo wordt hij in 1995 de trotse donorvader van Doron: ,,Wat een prachtige en lieve man is hij geworden, en dat is iets om megatrots op te zijn.”

Er is veel nijd en jaloezie in het wereldje. Bedrog ook. Richard maakt het mee en overleeft. Eerst jarenlang met het eigen travestiegezelschap La Vie en Rose, de laatste tijd solo.

,,Ik heb op grote podia gezongen en gedanst, geflankeerd door beroemdheden. Ik ben afwisselend geprezen, verguisd en begeerd, maar om een of andere reden is het allemaal aan me voorbijgegaan. Waar anderen genieten van hun welverdiend succes vond ik het maar normaal, niet echt beseffend dat een leven in de spotlights een schijnbestaan is.”

Stefaan Van Laere: Man genoeg om vrouw te zijn. Een leven in travestie – Uitgeverij Partizaan, ongepagineerd, 19,95 euro.

 

Dit bericht is geplaatst in Biografie met de tags , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Man genoeg om vrouw te zijn

  1. Guus Dewulf schreef:

    Had moeten zijn… “mans genoeg om je zelf te zijn” …toch?

  2. Peter Kienhuis schreef:

    Een heel erg leuk en mooi stuk over dit boek, compliment voor de recensent die deze artiest heeft begrepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.