Vis

vis-fish-frans-hoek-boek-cover-9789086161560Frans Hoek is sinds enkele jaren beroepsfotograaf en -filmer. Hij voer mee op zeven vissersschepen om zo alle soorten Noordzeevisserij in beeld te brengen. Heroïsch, romantisch. Koud en nat ook, vaak, als je de vissers in hun oliebroeken en -jassen aan het werk ziet. Indrukwekkend ook. Ik ben niet zo bijbels opgevoed, maar hier zie ik toch de wonderbaarlijke visvangst in beeld. Zulke volle netten – geen wonder dat de zeeën worden leeggevist. Maar als het over het boek Vis, Nederlandse zeevissers aan het werk gaat: Frans Hoek laat zien dat vissers en visserij uitermate fotogeniek zijn. Met ter zake doende begeleidende teksten.

Frans Hoek was eigenaar van een IT-bedrijf. In 2009 verkocht hij dat. Vervolgens kon hij zich toeleggen op wat tot dan een hobby was waar hij te weinig tijd voor had. In 1965 was hij al aan het fotograferen met een Werra 1, een Oost-Duitse kleinbeeldcamera. In 2012 studeerde hij af aan de Fotoacademie in Rotterdam.

Zijn familie heeft altijd wel iets met de zee gehad, schrijft hij in het voorwoord van zijn boek: ,,Er zijn in de familie commodores en kapiteins geweest bij de VOC en ook in de tijden daarna. Mijn opa was scheepschade taxateur, een oom van mij is kapitein van een passagiersschip geweest en mijn vader was scheepsbevrachter.” Als je dan gaat fotograferen, dan is de zee een voor de hand liggend onderwerp. Via de visafslag Scheveningen kwam hij in contact met schipper Cees ’t Mannetje van de Goedereede-4. Tijdens een vistocht van een week aan boord van dat schip kreeg hij de smaak te pakken. Hij voer in de periode 2010-2014 nog mee met zes andere schepen.

Hoek: ,,Ik heb in dit boek geprobeerd om alle soorten Noordzeevisserij fotografisch in kaart te brengen voor het te laat is. Vrijwel elke visser die ik spreek, vertelt me dat er over vijf jaar geen Nederlandse Noordzeevisserij meer is. Ik hoorde die uitspraak al in 2010, dus het zal volgens mij zo’n vaart niet lopen. Dat er wel degelijk wat aan de hand is, is mij duidelijk. Ook heb ik gemerkt dat er kleinere schepen in de vaart komen die met modernere technieken heel goed winstgevend kunnen zijn.”

Een overzicht van de schepen, die in het tweetalige (Nederlands en Engels) fotoboek aan bod komen:

2027_001– De GO-4, Goedereede-4, George Johannes Maria; in 1992 gebouwd in Polen, afgebouwd bij Maaskant in Stellendam; motor 1994 pk, 1467 kW; 40,11 x 8,50 x 4,71 meter.
Een traditionele boomkorkotter, die op platvis (tong en schol) in het zuidelijke deel van de Noordzee vist.

foto: close-up van het net

 

 

 

2028_001– Stellendam-9 (SL-9), Johanna; in 1981 gebouwd in Cherbourg; in 2007 gekocht door Zeevisserijbedrijf A.H. Dekker B.V. uit Dordrecht; 34,80 x 8,01 x 4,27 meter; nieuwe motor van 1045 pk.
Vaart als Flyshooter – met een boei, een kabel en een net wordt alleen bovenmaatse vis gevangen; er wordt gevist op rondvis: kabeljauw, makreel, poon en zeebaars.

foto: Ophalen van de boeien.

2029_001– Scheveningen-18 (SCH-18), De Boeier; in 2000 gebouwd in Polen, afgebouwd bij Padmos in Stellendam; 23,7 x 6,85 x 3,65 meter; Mitsubishimotor 300 pk.
Een zogenaamde Eurokotter – een klein soort boomkorkotter. Mag binnen de 12-mijlsgrenzen van Nederland vissen. Met behulp van een pulstuig wordt gevist op platvis.
De vangsten zijn niet meer zo goed als in het begin toen de methode werd geïntroduceerd. Hoek in zijn boek: ,,Een mogelijke verklaring daarvoor is, dat alle vis in één keer gevangen wordt omdat er geen ontsnappen meer mogelijk is. Zo blijft er niets over voor volgende schepen.”
foto: Het net met de pulskabels.

2030_001– Scheveningen-22 en -23 (SCH-22 en -23), Wiron 5 en 6; in 2002 gebouwd in Spanje; 55,64 x 11,60 x 7,90 meter; motor 2885 pk.
Zogenaamde spantrawlers, ze vissen samen met één groot trawlnet tussen de schepen in op rondvis die in scholen (o.a. haring) leeft. Ze zijn in spiegelbeeld gebouwd. De schepen hebben een complete vriesfabriek voor vis aan boord, plus een geautomatiseerde inpakafdeling.

foto boven: haring wordt in de vriesvakken gestort; foto onder: de bevroren vis wordt uit de vriezers omhoog gedrukt.

2031_001– Katwijk-2 (KW-2), Astrid; in 1976 in Noorwegen gebouwd (polyester casco); 10,52 x 4 x 1,8 meter; motor Mitsubishi 103 pk.
Een staand want vissersschip; vist op tong. Vaart elke dag uit, blijft dichtbij de kust.

foto: de KW-2 bij de visveiling Scheveningen.

 

 

 

2032_001– Peterhead-147 (PD-147), Enterprise; in 1994 gebouwd in Roemenië, afgebouwd bij Scheepswerf Haak in Zaandam; in 2006 in Denemarken verbouwd tot twinrigger: er wordt met twee kuilnetten vanaf de achtersteven gevist, de netten worden gekoppeld via een zware roller die over de zeebodem rolt. Het schip is geregistreerd bij Osprey Trawlers Ltd. uit Aberdeen; de rederij is eigendom van de familie De Boer uit Urk. Er wordt gevist op schol in het noordelijk deel van de Noordzee.
44,94 x 9,25 x 7,15 meter; motor 2514 pk.
foto: de zak van het net komt binnen en wordt geleegd.

2033_001Het laatste schip, de Zoutkamp-47 (ZK-47), Pieter Johannes, verdient extra aandacht. In 1961 gebouwd bij Scheepswerf Haak in Zaandam, afgebouwd bij Scheepswerf Van der Sande in Breskens. Stond ingeschreven als BR-14 Jozina van A.A. Fenijn uit Breskens, BR-19 Adriana van S. Ph. Keijmel uit Breskens, GO-60 Adriana van Rederij Padmos uit Stellendam; SL-16 Morgenster van A.J.C. Costerus uit Burgh-Haamstede, LO-18 Lydinge van Lap-Tuin uit Leens, en tot slot ZK-47 Pieter Johannes van R.P. Bouma uit Zoutkamp (9-7-2002).
Het schip is op 8 maart 1985 met passagiers onderweg van Breskens naar Vlissingen, als het in dichte mist wordt overvaren en zinkt. Bemanning en passagiers worden gered. Het schip is later gelicht en hersteld.
De ZK-47 is een boomkorkotter met een speciaal net met fijne mazen voor garnalen. Er wordt gevist op de Noordzee.
Januari 2010 met 2,25 meter verlengd. Afmetingen 20,61 x 4,82 x 2,02 meter, 209 pk Scania-motor (2010).

Frans Hoek: Vis, Nederlandse zeevissers aan het werk – Uitgeverij Lanasta, hardcover, 140 pagina’s, tweetalig Engels en Nederlands, 32,95 euro.
Foto’s van Frans Hoek zijn tot en met zondag 7 februari 2016 te zien in Museum Vlaardingen.

Dit bericht is geplaatst in Fotoboeken, Visserij met de tags . Bookmark de permalink.

Één reactie op Vis

  1. Andries Jumelet schreef:

    Ja, ja, die Werra 1! Die had ik ook! Schitterend toestelletje. Fotograaf De Feijter uit Zierikzee raadde mij destijds dit toestel aan. Het bleek een succes. Ook mijn zoon Jeroen, die nu free-Lance persfotograaf is, is met een Werra (2) begonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.